Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

Kako je mogoče, da je liter bencina cenejši od litra vode?

Januar 11, 2016 13:28

Cena surove nafte na svetovnih tržiščih ne nehajo padati. Po padcu v letu 2015. za 27%, je cena sodčka BRENT nafte od začetka leta padla za še dodatnih 12% in znaša v trenutku pisanja analize na platformi Admiral Markets 33,42$.

Glede na dejstvo, da znaša sodček nafte 159 litrov, hitro lahko izračunamo da je cena 1 litra surove nafte vredna približno 0,21 USD ali 0,19 EUR. Po sedanjih cenah na bencinskih črpalkah, je cena bencina in dizla v katero so vračunani davki in trošarnine, občutno nižja od cene litra vode, ki v neredkih primerih znaša tudi 1,5 eura.

Na eni strani verjetno obstajajo upravičeni ekonomski razlogi za visoko ceno nafte,na drugi se pojavlja vprašanje kaj se dogaja z nafto?

Glavni razlog zmanjšanja cene črnega zlata je sprememba politike Savdske Arabije, ki ne želi zmanjšati proizvodnje, ko je cena nafte nizka da bi s tem ustvarila pomanjkanje na podlagi katerega bi cena ponovno začela rasti. Novi cilj Savdske Arabije je uničenje proizvodnje v ostalih proizvajalkah, da s tem zadrži visok delež v skupni globalni proizvodnji nafte, s katerim pride tudi visok vpliv na ceno na dolgi rok.

Načrt se ne odvijo ravno po željah Savdske Arabije in njenih zaveznic v OPECU. Proizvodnja v ostalih državah ne pada dovolj hitro inzato so tržišča prezasičena z nafto.

V takšni situaciji so investitorji in špekulanti na finančnih tržiščih prepoznali priložnost za ustvarjanje dobička z dodatnim padcem cene in začeli masovno odpirati prodajne pozicije(short) na futures tržiščih, opcijah in ostalih finančnih instrumentih. Po zadnjih podatkih z ameriških tržišč je število prodajnih futures pogodb rekordno in neto število nakupnih pogodb rekordno nizko vse od leta 2010, kar pomeni da mnogi zelo pomembni igralci pričakujejo nadaljevanje padca cene nafte.

Analitiki Admiral Marketsa menijo, da ni realno pričakovati dodatnega krepkega padca s sedanjih nivojev. Mnogi projekti, ki so se začeli v naftni industriji v zadnjem času so temeljili na ceni približno 100$ za sodček in se sedaj po teh cenah enostavno ne izplačajo več. V kolikor cena zelo kmalu ne bo zrasla iz sedanjih ravni, bodo mnoge vrtine zaprte in tudi planiranje novih projektov bo zagotovo preloženo ali celo ustavljeno. Tudi izjemno velika špekulativna prodaja nafte narekuje povišanje cene v zelo kratkem času, saj bodo pogodbe lahko zaključene samo z nasprotnimi torej nakupnimi pozicijami, kar bo doprineslo do rasti cene. Obstaja namreč večja verjetnost, da bo cena prej dosegla 50$ kot pa 20$, kar je tudi napoved ene od največjih ameriških bank.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.