Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

​​Kaj Trumpova davčna reforma pomeni za finančne trge?

December 18, 2017 12:43

Naslednji teden bosta kongres ZDA in senat glasovala o spremembah davčnega sistema ZDA, ki ga je predlagal predsednik Trump. Ker je davčni sistem zelo pomemben dejavnik donosnosti podjetij in ima velik vpliv na premoženjsko stanje državljanov, se bodo spremembe (če bodo izglasovane) zagotovo odražale na finančnih trgih.

Kakšne spremembe so narejene?

Na enostaven način lahko povzamemo, da bodo koristi iz novega davčnega načrta imeli bogatejši več od tega, kot pa revni. Trump namerava zmanjšati davčno stopnjo dobička podjetij s 35% na 21%, kar bo podjetjem in njihovim lastnikom dalo več denarja. Znižane so tudi davčne stopnje za plače, zaradi česar bi povprečna ameriška družina letno plačala 2.000 dolarjev manj davka kot prej.

Davčne olajšave in plačila zdravstvenega zavarovanja se bodo znatno zmanjšala, na podlagi česar bi lahko 13 milijonov Američanov prenehalo plačevati zdravstveno zavarovanje. Na splošno bi se lahko prihodki državnega proračuna v naslednjih 10 letih zaradi sprememb spremenili za 1.500 milijard EUR.

Ali bodo spremembe izglasovane?

Trump je imel veliko težav pri zbiranju podpore pri novemu davčnemu načrtu. Nekateri člani republiških strank niso odobrili davčnih olajšav za bogate, če se ne uvedejo sheme socialne pomoči. Poleg tega je republiška večina na kongresu zelo tanka in če nekateri kongresniki ne morejo sodelovati pri glasovanju zaradi bolezni, sprememb ne bodo izglasovane. Na koncu se je Trump strinjal z zahtevami posameznih predstavnikov in po vsej verjetnosti bo naslednji teden imel dovolj roke za glasovanje za nov davčni račun.

Kakšen bo vpliv na delnice in tečaj USD?

Zaradi vse večje verjetnosti, da bo zakon sprejet, se ameriške delnice povečevale cene čez cel teden, indeksi pa so končali na najvišjih ravneh v zgodovini v petek. V času pisanja analize, na platformah Admiral Markets, indeks SP500 znaša 2672,00 točke, kar je za 18,2% nad ravnjo na začetku leta. Če bo sprejet zakon, se pričakuje, da bodo cene delnic še naprej rasle. Podjetjem namreč ostanejo še več denarja, zaradi več denarja, ki bo na voljo povprečni družini, bi se morali povečevati tudi prihodki podjetij.

Drugi razlogi za rast cene delnic v prihodnjih tednih in mesecih je okrevanje ameriškega gospodarskega položaja in tradicionalnega optimizma borznega trga v decembru.

Ko gre za ameriški dolar, bi morala reforma davčnega odhodka voditi do večjega zanimanja za nakup te valute. Eden od ukrepov novega zakona bo nizka davčna stopnja za vračanje kapitala v ZDA, ki je trenutno v davčnih oazah, in po nekaterih ocenah je to na tisoče milijard dolarjev. Če se bo kapital začel vračati, bi to lahko vodilo do hitrejše rasti ameriške stopnje inflacije in zvišanja obrestnih mer, kar je običajno dobro za menjalni tečaj. Vendar pa je treba upoštevati, da je dolar še vedno precenjen s številnimi parametri, zato je dvomljivo, ali bo davčna reforma povzročila večje zanimanje za nakup ameriške valute, kot pa bi bila zanimanje za prodajo. Analitiki Admiral Markets verjamejo, da bo Trumpova reforma v letu 2018 pripeljala le do upočasnitve slabitve dolarja proti evru, funtu in drugim svetovnim valutam. V letu 2017 je dolar oslabil za okoli 11% v primerjavi z evrom, v prihodnjih mesecih pa bi lahko še naprej oslabil, ne glede na novo davčno zakonodajo.

Za admiralske trge:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitik

Opomba: Navedene napovedi so izključno avtorjevo mnenje in niso investicijsko svetovanje. Vsaka odločitev o nakupu ali prodaji določenih finančnih instrumentov mora biti izključno vaša, zato uporabitie analizo Admiral Markets samo za informacije in izobraževanje na finančnih trgih.


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.