Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

Kaj se dogaja z delnicami Facebooka in Twitterja?

Maj 30, 2016 15:57

Po padcu, ki se je zgodil v začetku leta, so tečaji delnic na razvitih trgih začeli strmo naraščati in v povprečju se nahaja zelo blizu ravni, kjer so bili ob koncu lanskega leta. Ameriški indeks SP500 se je od začetka leta povečal za 3,20% in je le 1,50% pod najvišjo ravnijo v zgodovini, ki pa je bil dosežen sredi lanskega leta.


Vzrok rasti je ponovno zanimanje za vlaganje v delnice po umiritvi panike, ki se je po zmanjšanju cen delnic na kitajskem trgu začela širiti še na ostale svetove finančne trge, kot tudi pričakovanja, da bo centralna banka ZDA to poletje ponovno dvignila obrestne mere, kar bo še dodaten znak, da je gospodarski položaj v ZDA zelo dober.


Cena mnogih delnic v ZDA se povečujejo precej bolj kot indeks SP500. Od priljubljenih delnic, je treba omeniti delnice Facebooka, saj se je cena od začetku leta povečala za 12.40%, v zadnjem letu celo za 48.69%. Razlog za to visoko rast so odlični poslovni rezultati. Natančneje, v letu 2015 je družba dosegla 3.68 milijarde čistega dobička, letos pa ga je pričakovati še veliko več. V prvem četrtletju letošnjega leta je bil 1.51miljarde $, in če se to ponovi v preostalih treh četrtletjih bo znašala a to leto več kot 6 milijard $.


Močan popravek od začetka leta je bilo zaslediti tudi pri delnicah ExxonMobil, največji naftni družbi v ZDA, kjer se je rast prihodkov povečala glede na hitro rast cen nafte v zadnjih mesecih. Cena delnic ExxonMobila se je od začetka leta povečala za 15,23%.


Po drugi strani pa obstajajo delnice, ki jim cene padejo, kljub dobrem stanju na kapitalskih trgih. Najbolj priljubljena med njimi je delnica, ki je Twitter od začetka leta izgubil 32,07%, medtem ko je ta številka v zadnjem letu celo 58.78% vrednosti. Razlog za občuten padec v ceni delnice so slabi poslovni rezultati. Dejstvo je,da za razliko od Facebooka, Twitter ne ustvarja dobička, da bi upravičil visoko ceno delnic. Leta 2015 je dobiček znašal 7 milijonov $, če pa gledamo rezultate skupaj iz prejšnjih let je od leta 2011 družba ustvarila izgubo v višini 2 milijard $. V bližnji prihodnosti bo Twitter verjetno začel poslovati z dobičkom, ki se bo postopoma povečeval, vendar je vprašanje, ali bo to uspelo zadovoljiti velikim apetitom vlagateljev, ki so očitno izgubili potrpljenje in že zdaj množično prodajajo delnice Twitterja.


Analitiki Admiral Marketsa menijo, da bodo v tem letu cene delnic v ZDA v povprečju rastle. Na podlagi dobrega stanja ameriškega gospodarstva in dobre politike centralne banke v ZDA se bo verjetno še naprej vlagalo v posamezne delnice in indekse in s tem se bo povečevalo vrednost. Le vprašanje časa je, kdaj bo indeksa SP500 spet dosegel rekordno vrednost.


Z vidika posameznih delnic, bo najboljša naložbena strategijo še naprej vlagati v delnice družb, ki že imajo precejšnje prihodke in niso precenjene. Naložbe v delnice tehnoloških podjetij, ki so na splošno bistveno precenjene in so odvisni od velikih potencialnih prihodkov v prihodnosti in s tem so lahko zelo donosne kot npr. pri Facebooku, ampak tudi so tudi zelo tvegane, kot je prikazano na primeru Twitterja.


Za Admiral Markets:

Joseph Kokanović, mag. Ekon.

Analitik


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.