Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

Kaj se dogaja z britanskimi delnicami?

Julij 04, 2016 16:29

Po hitrem padcu za 9% takoj zjutraj po referendumu, je na britanskem delniškem trgu do hitre stabilizacije in nadaljevanja rasti. Vse od takrat cene ne prenehajo rasti, indeks FTSE100 je zrastel že za 15% in se sedaj nahaja na nivojih na katerih je bil pred samim referendumom. V trenutku pisanja analize je vrednost FTSE100 indexa na platformi Admiral Markets 6575,00 točk, kar je 5,2% višje od pričetka leta.

Zakaj je Brexit pozitivan za delnice?

Po začetnem šoku in nenadni prodaj delnic in britanskega funta, so vlagatelji na borzi zelo hitro spoznali, da je menjalni tečaj funta bolj pomembno za poslovanje britanskih podjetij kot izhod iz EU. Ker je funt oslabljen približno 10% v primerjavi z večino drugih glavnih valut na svetu, so izdelki in storitve britanskih podjetij v tujini, čez noč postali 10% cenejši. Podjetja, katerih delnice so vključene v izračun indeksa FTSE100 približno 75% prihodkov ustvarijo v tujini, tako da vlagatelji menijo, da so postala priložnost za nakup glede na Brexit.


Drug razlog za povečanje cen delnic in indeksa je napoved Mark Carneyja, guvernerja britanske centralne banke,da bo najverjetneje poleti znižala referenčno obrestno mero, da bi denar postal bolj dostopen, kar bo pripomoglo k obnovitvi normalnih razmer po nepričakovani odločitvi da zapustijo EU. Vlagatelji verjamejo, da bodo cenejša posojila, ki prihajajo z znižanjem obrestnih mer doprinesla tudi doseganje boljših poslovnih rezultatov velikih podjetij, kar je dodaten razlog za nakup delnic, na podlagi katerih so britanski indeksi hitro narašča.

Kaj se je zgodi z ostalimi indeksi?

Drugi indeks, ki se trguje po vsem svetu so po britanskem referendum preživeli veliko slabše, kot britanski FTSE100 indeks, kar je na prvi pogled nelogično. Vendar pa je treba opozoriti, da so se nekatere valute, kot sta ameriški dolar in japonski jen hitro okrepile po odločitvi o referendumu, kar bo povzročilo začasno padec prihodkov družbe na podlagi katerih deleži so izračunani v referenčnih indeksov na trgu vrednostnih papirjev v drugih razvitih gospodarstvih. Ameriški indeks SP500 je po referendumu padel za 6%, vendar je do sedaj povrnil skoraj vso izgubljeno vrednost in je zelo blizu ravni, na kateri je bil v dneh pred referendumom. Nemški DAX je takoj po novicah o izidu referenduma padel kar za 12%, vendar po umiritvi razmer začelo ponovno rasti, in je sedaj nadomestil približno polovico izgubljene vrednosti.

Kakšno gibanje pričakujemo v bližnji prihodnosti?

Analitik Admiral Markets menijo, da bodo vsi najprometnejšimi indeksi v prihodnjih mesecih na svetu še naprej naraščali. Britanska centralna banka bo še bolj popustila že tako ohlapno monetarno politiko, ki bo dajala rast britanskim delnicam in indeksu. Evropska centralna banka bo, če bo potrebno, verjetno verbalno posredovala in napovedala nove ukrepov, če se izkaže da obstajajo negativne posledice Brexita na gospodarska gibanja v Evropi. Zato je verjetno, da bodo DAX in drugi kontinentalni indeksi še naprej rastli. Ko gre za ameriški trg, večina strokovnjakov se strinja, da je nova zamuda dvig obrestnih mer s strani centralne banke v ZDA zelo realna. V zadnjih nekaj letih so zamude povzročile povečanjecen delnicam v ZDA saj so prinesle zelo poceni denarja za podjetja in potrošnike, kar ima pozitiven vpliv na dobičkonosnost podjetja. Če še enkrat pride do zamude dvig obrestnih mer, lahko pričakujemo novo rast cen delnic in indeksov v Združenih državah Amerike.


Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar

Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.