Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

Kaj se bo zgodilo z delnicami in dolarjem če Trump resnično zmaga?

September 26, 2016 11:54

Čez 7 tednov, natančneje 8.11.2016 se bodo v ZDA odvijale predsedniške volitve. Del investitorjev meni, da bi lahko morebitna zmaga kontraverznega Donalada Trumpa prinesla padec cen delnic in velike premike pri vseh svetovnih valutah. Izvajanje velikih radikalnih idej, ki jih Trump omenja v svoji kampaniji bi prineslo veliko političnih in ekonomskih problemov, kar bi se prav gotovo odražlalo na finančnih trgih.

Ankete še vedno kažejo rahlo prednost Clintonove, ki pa se počasi stopnjuje. Po zadnjih anketah, bi 46% glasovali za Clintonovo in 43% za Trumpa.

Ob dejstvu, da imajo v ZDA dolgo tradicijo trgovanja na finančnih trgih, se lahko na relative velikem vzorcu vidi, ali so cene delnic več rastle v času mandatov republikanskih ali demokratskih predsednikov. Ob opazovanju gibanja Dow Jones Industrila Average indeksa od leta 1900 do danes se lahko zaključi, da so delnice bolj rastle v obdobju, ko so bili predsedniki iz demokratske stranke(v povprečju 7% letno). Ko je na oblasti bil republikanski predsednik, so delnice v povprečju rastle 3% letno. Na temelju the podatkov, bi investitorjem bolj odgovarjala predsednica Clintovnova.

Večina resnih analiz korekcij med gibanjem cene indeksa in politične stranke iz katere prihaja predsednik nakauje, da je razpon od najnižjega do najvišjega donosa DJIA indeksa prevelik, da bi bilo smiselno pričakovati, da bi naslednji letni donos bil v sklopu povprečne vrednosti. V prevodu to pomeni, da izbor predsednika ne bo bistveno vplival na srednjeročno gibanje cen delnic.

Kratkoročno, v kolikor bi Trupm postal predsednik, bi delnice vsaj za nekaj odstotkov paddle. Razlog bi bile negotovosti zaradi radikalnih napovedi, ki bi jih prinesel v politico ekstremni Trump. Ob negotovosti, bi del investitorjev odločila za prodajo delnic in vlaganja v varna zatočišča, kar bi v tem primeru bile obveznice ali zlato. V takšnih situacijah, cene delnic beležijo blažje padce, medtem ko cene obveznic in zlata zrastejo.

Ob pregledu valutn, analitiki Admiral Marketsa menijo, da ne glede na to, kod bo zmagal volitve, dolgoročno to ne bo prineslo bistvenega vpliva. Tudi če pride do presenečenja in zmage Trumpa, ne smemo pričakovati, da bo dejansko prišlo do radikalne politike. Upoštevati je potrebno, da so to populistične izjave pred volitvami, ki pa jih bo zelo težko izvesti v praksi. Dolgoročno bo tečaj dolarja in valut premikalo gospodatstvo in vpliv centralnih bank.

Kratkoročno, ob zmagi Clintonove, na tržišču ne bo prišlo do spremembe tečajev večjih od 1-2% glede na ostale valute. Ob zmagi Trumpa je mogoča krepitev dolarja, glede na ostale valute za nekaj odstotnih točk. Ameriški dolar ima namreč status varnega zatočišča in se zato v negotovih časih krepi.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitik


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.