Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

Je že primeren čas za nakup ameriškega dolarja?

Julij 24, 2017 16:04

Po tem ko je v zadnjih štirih mesecih ameriški dolar izgubik 10,2% glede na euro, se vse več investitorjev sprašuje, če je že primeren čas za nakup ameriških dolarjev. Kako realna pa je možnost, da se bo dolar od sedanjih vrednosti odbil navzgor?

Vzroke za slabitev dolarja v zadnjem mesecu, v razmerju na večino svetovnih valut, lahko najdemo v gibanju Forexa v letu 2014, saj je bila situacija ravno obratna oddanašnje. Ameriški dolar je namreč začel izjemno pridobivati v razmerju do ostalih valut, razlog pa je bila objava ameriške centralne banke, da bo vsak čas pričela dvigovati obrestno mero. Sledil je močan pritisk velikih bank, inesticijskih podjetih, skladov, privatnih investitorjev in špekulantov, saj je bil to očiten znak, da se je kriza končala, ter da bo donos na lastništvo vrednostih papirjev prinašal konkretno rast v prihodnjih letih. To je bil razlog, da se je masovno prenašalo kapital iz ostalih valut v dolarje, ki je na podlagi tega postal bistveno precenjen.

Vvmesnem časi so tudi ostale razvite države pričele izhajati iz krize, to pa pomeni, da bodo centralne banke v ostalih razvitih državah pričele z istimi ukrepi kot ameriška centralna banka. Trenutno smo v fazi, ko je kanadska centralna banka pričela z dvigovanjem obrestnih mer, kateri je povzročilo hitro krepitev kanadskega dolarja, medtem pa tudi voditelji evropske centralne banke vse bolj odkrito govorijo o pričetku dviga obrestnih mer. Prav takšni komentarji pa prinašajo krepitev posameznim valutam. Zanimivo pa je tudi, da se sedaj prav isti kapital, ki se je prej selil v ZDA vrača v EU.

Analitiki Admiral Marketsa menijo, da je trenutno slabljenje dolarja glede na EUR, šele začetek, saj še ni prišlo do trenutka za dolgoročno investiranje v dolar. Po neprestanem trendu slabljenja dolarja glede na EUR v zadnjem mesecu je mogoče korekcija, ki pa bo plitka in kratkotrajna. To pomeni, da je bolje počakati morebitne korekcije na finančnih tržiščih in kasneje s t.i. "shortanjem" dolarja ustvariti dobičke na nadaljenm izgubljanju vrednosti.

Za razliko od dolarja je valuta, ki ima potencial rasti glede na EUR britanski funt. Britanski funt je glede na euro v zadnjih 3 mesecih izgubil 6,5% in je blizu večletnega dna. Ob dejstvu, da je stopnaj inflacije v Angliji višja, kot v EUR, bi lahko Angleška centralna banka prej pričela z dvigovanjem obrestnih mer.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitik

Opozorilo: Zgoraj navedene analize so izključno mnenje avtorja in niso investicijski nasveti, ampak so namenjeno informiranju in izobraževanju na finančnih trgih. Vsaka odločitev o nakupu ali prodaji posamezne valute, mora biti tako izključno vaša.


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.