Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

Je padec cene nafte po sestanku OPEC-a samo začasen?

Maj 29, 2017 16:20

Pred nekaj dnevi je bil reden sestanek predstavnikov držav OPEC-A, na katerem se je odločalo o aktivnostih organizacije. Ob neverjetno velikih premikih cene v tem letu, so udeleženci iz energetskega sektorja in finančnih tržišč nestrpno pričakovali omenjeni sestanke, prav tako so trgi zelo burno reagirali takoj po sprejetih odločitvah na sestanku.

Med ostalimi se je odločilo, da bo kartel podaljšal obdobje v katerem bo proizvedel 1,8 miljona sodčkov nafte manj od kapacitet, ta omejitev bo trajala minimalno do začeta 2018. Rusija, ki ni članica OPEC-a, je pa velika proizvajalka, bo prav tako sodelovala v omenjenih omejitvah. Takoj po objavi podatkov, je nafta, nepričakovano padla in se je ob zaprtju tržišča spustila, na platformi Admiral Markets, vse do cene 54,14$ za sodček, kar je kar 6% nižje od najvišje dosežene cene v tem dnevu.

Razloge za padec je iskati v velikemu številu udeležencev na finančnih tržiščih, ki so pričakovali večje omejitve proizvodnje, za katere se OPEC na koncu vseeno ni odločil. Minister za energetioko Savdske Arabije, Khalid al-Falih je po sestanku izjavil, da so se sicer pogovarjali tudi o daljši omejitvi, a so se na koncu odločili za optimalno možnost in trajanje v roku 9 mesecev. Prav tako je izjavi, da meni, da je padec cene začasen in da se pričakuje popravek cene, saj bi zaloge nafte morale začeti padati hitreje v tretjem kvartalu teg leta.

Neformalni cilj OPEC-a je zmanjšanje zaloge nafte, ki trenutno znašajo 3 miljarde sodčkov na petletno povprečje in sicer 2,7 miljarde sodčkov, kar bi moralo prinesti rast cene. Rast cene nafte je namreč v interesu vseh držav izvoznic nafte, trenutno je to še najpomembnejše prav za Savdsko Arabijo in Rusijo. V Rusiji se v naslednjem letu odvijajo tudi predsedniške volitve, kar pomeni, da bo Putin zagotovo želel začeti večje infrastrukturne projekte in na ta način pridobil dodatne glasove v svojo korist, saj takšna je bila praksa v preteklosti. Ob dejstvu, da je 70-80% ruskega proračuna vezanega na prihodke od nafte in pliba, ni težko zaključiti neposrednega interesa Rusije za visoke cene črnega zlata. Savdska Arabija v naslednjem letu planira delno privatizacijo državnega naftnega podjetja Aramco in prav cena nafte bi lahko odločilno vplivala na ceno delnic, to je tudi močan argument za visoko ceno nafte, saj si želijo Saudijcki iztržiti, kar najvišjo ceno.

Na temelju vseh navedenih dejstev, analitiki Admiral Marketsa, menijo da bo cena nafte v bližnji prihodnosti rastla. Do konca leta, bi se cena BRENT nafte s sedanjih ravni 52,00$ lahko dvignila tudi na 60,00 ali celo na 65,00$ za sodkček, kar je 15-25% potencilana rast s sedanjih nivojev.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitik

Opozorilo: Zgoraj navedene analize so izključno mnenje avtorja in niso investicijski nasveti, ampak so namenjeno informiranju in izobraževanju na finančnih trgih. Vsaka odločitev o nakupu ali prodaji posamezne valute, mora biti tako izključno vaša.


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.