Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

Začasen padec cene nafte?

Marec 28, 2017 12:01

Po nekaj mesečni rasti nafte vse do 55$ za sodček, je v zadnjem mesecu dni prišlo do naglega padca. V trenutku pisanja anlize, je na platformi Admiral Markets, cena nafte BRENT 50,39 $, kar je približno 10% nižje od začetka marca.

Kje lahko iščemo razloge za padec?

Kljub dogovoru držav OPEC-a in Rusije, je proizvodnja v zadnjem času še naprej visoka in znaša 96,52 miljona sodčkov dnevno, gledano na glovalni ravni. Proizvodnja v ZDA znaša 9,1 miljina sodčkov dnevno in je trenutno na najvišji ravniv zadnjem letu dni.

Rast proizvodnje je pripeljala do rasti zaloge v ZDA, ki je trenutno 528 miljonov sodčkov, kar je za 7% več, kot pred letom dni. V takšnih situacijah, so tisti ki imajo nafto, kljub nizki ceni, pripravljeni jo ponuditi še po nižji ceni, kar še dodatno znižuje ceno.

Špekulantje na finančnih tržiščih so prav tako začeli masovno zapirati nakupne pozicije in odpirati prodajne, na katerih bi ustvarili dobiček v kolikor pride do nadaljenga padca.

Kakšna gibanja lahko pričakujemo v bodoče?

Trenuten padec verjetno ne bo trajal dolgo, saj je vedno običajno, da po nekajmesečni rasti pride do začasne korekcije. Politične odločitve OPEC-a z Rusijo je namreč dolgoročne narave in zato lahko dejanske učinke na trgih vidimo šele čez leto ali dve.

Zaloge nafte izven ZDA so pričele padati iz česar se lahko zaključi, da se situacija počasi spreminja. V zandjem letu dni je japonska zaloga padla za 6%, evropska 2%, kitajska pa kar za 7%. V kolikor se bo ta trend nadaljeval, bi lahko prišlo do začasnega primankljaja v določenih delih sveta, kar bi posledično prineslo hitro rast cene.

Pričakovana gospodarska rast na globalni ravni, bi prav tako morala doprinesti rast cene, saj večja proizvodnja in kupna moč, skoraj vedno pineseta tudi večjo porabo energije.

Ne smemo pa pozabiti še enega faktorja in sicer je to tečaj ameriškega dolarja. Ob dejstvu, da je prodajna cena nafte na svetovnih trgih v dolarjihm kadarkoli tečaj dolarja padem s tem pride do rasti cene nafte. Razlog je ugodnejša cena v ostalih valutah. V kolikor bi dolar izgubil za 20%, bi nafta za evropejce postala 20% cenejša, kar bi prineslo večje povpraševanje v Evropi in rast cene.

Po mnogih parametrih je ameriški dolar še vedno precenjen in se zato lahko pričakuje, da bo do konca leta še nekaj odstotnih točk cenejši kot je trnutno. To lahko pripelje do dodatne rasti nafte, za nekaj odstotkov.

Na predpostavkah zgoraj navedenega, analitiki Admiral Marketsa, menijo, da je trenuten padec cene črnega zlata začasen in ne bo trajal dolgo. Vedno je sicer mogoč nadaljni padec, no do konca leta bi morala biti cene nekoliko nad današnjimi ravnmi. Mogoča je celo začasna rast na 60$ za sodček.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitik

Opozorilo: Zgoraj navedene analize so izključno mnenje avtorja in niso investicijski nasveti, ampak so namenjeno informiranju in izobraževanju na finančnih trgih. Vsaka odločitev o nakupu ali prodaji posamezne valute, mora biti tako izključno vaša.


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.