Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

Google, Apple in Facebook – katera delnica je najboljša investicija? 2015.11.02

November 02, 2015 11:48Čeprav je v tekočem letu indeks SP500 zrastel samo za 1%, so delnice Googla, Appla in Facebooka, katere so izjemno popularne med malimi investitorji, dosegle nadpovprečno rast.

Med navedenimi delnicami, lahko ugotovimo, da je delnica Googla dosegla največjo rast in sicer kar 40%, tako je skupna vrednost podjetja zrasla na 489 miljard USD. Prihodki in dobiček prav tako stabilno naraščata, zato je večina investitorjev mnenja, da se bo rast cene delnice tudi v prihodnje nadaljevala.

Cena delnic Facebooka je zrasla za 32% od začetka leta. Skupna vrednost podjetja sedaj znaša 287 miljard USD, čeprav obstaja, med velikimi investitorji, strah, da je vrednost pretirana glede na trenutne prihodke podjetja.

Delnice Appla, kljub malenkost manjši rasti od preteklih let, še naprej dosegajo rast. Cena je trenutno 7% nad doseženimi nivoji, kateri so bili doseženi ob začetku leta. Skupna vrednost podjetja znaša 666 miljard USD, kar pomeni, da je Apple trenutno najvrednejše podjetje na svetu.

Ali se bo rast cen nadaljevala?

Analitiki Admiral Marketsa menijo, da se bodo cene vseh delnic dolgoročno še dosegale rast, kratkoročno pa je možna začasna korekcija, katera se skoraj vedno zgodi na podlagi spremembe skupne ekonimije ali politične situacije.

Od navedenih delnic je najvarnejša investicija nakup delnic Appla, saj ima Apple daleč največje prihodke, in najboljše razmerje cene delnice z doseženim dobičkom. V zadnjem letu dni je Apple ustvaril prihodke v znesku 233 milijard USD, kar je mnogo več od Googla 71 milijard USD in Facebooka 14,6 milijard USD.

Ob spremljanju razmerij cene delnice z ustvarjenim dobičkim je Apple ponovno v najboljši poziciji. PE razmerje delnic Apple znaša 12.96, medtem ko je to razmerje za Google in Facebook 30.08 in 103.63. To pomeni, da je cena delnice Facebooka za kar 103 krat večja od profita, ki ga ustvari Faceebok letno po delnici, kar je daleč nad povprečjem na trgu. V takšni situacijah investitorji pričakujejo hitro rast dobička v podjetju v prihodnjih letih, saj bi se s tem upravičila današnja nesorazmerno visoka cena delnic. Vprašanje, ki se pojavlja ob tem pa je ali bo Facebooku uspelo izpolniti trenutno visoka pričakovanja investitorjev.

Iz prerspektive racionalnega investitorja je logično investiranje v delnice Appla, podjetje ki s svojimi enormnimi prihodki že izponjuje pričakovanja investitorjev, tudi prihodnji veliki obeti Appla nam lahko to nakazujejo, posledično to pomeni, da je to manj rizično investiranje, kot npr. v delnice Facebooka.

Za Admiral Markets:

Jure Maučec
Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.