Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

​CHF za 8% šibkejši, kot pred letom dni!

November 13, 2017 12:49

V preteklem letu je švicarski frank izgubljal vrednost, zmerno vendar enakomerno glede na evro. Vrednost EUR / CHF v času pisanja analize na platformah Admiral Markets je 1,1606, kar je približno 8% nad ravnijo, na kateri je bilo lani.

Kje so razlogi za takšen tečaj?

Najpomembnejši razlog za oslabitev je precejšnja precenitev švicarske valute. Zaradi statusa varnega zatočišča v negotovih časih je CHF na začetku finančne krize začel hitro naraščati. V preteklih letih je zaradi stečaja Grčije, pa tudi zaradi vojne v Ukrajini, frank po številnih parametrih postal najbolj cenjena valuta na svetu. To je začelo ustvarjati gospodarske probleme, kot so zmanjšanje izvoza in strah pred deflacijo, kar ni dobro za zaposlovanje in gospodarsko rast.

Zato je švicarska centralna banka (SNB) že več let namenoma vzdrževala tečaj na želeni ravni, vendar je ta podvig postal predrag. Zato je bil odpovedan brez najave, kar pa je povzročilo dodatno hitro krepitev CHF v začetku leta 2015. Vendar pa so predstavniki SNB na vseh javnih prireditvah še naprej govorili, da je švicarski frank izjemno precenjen in da si ga prizadevajo oslabiti.

Zdi se, da je dejavnost SNB končno začela dati rezultate v preteklem letu. Dodaten dejavnik, ki je privedel do oslabitve CHF, je bil popravek gospodarskih razmer v Evropi, zaradi česar je bil interes za zadrževanje kapitala v "varnem pristanišču", kot je švicarska valuta.

Ali bo CHF še naprej izgubljal vrednost?

Analitiki Admiral Markets verjamejo, da bo frank še naprej izgubljal vrednost. Zlasti je stopnja EUR / CHF še vedno pod ravnijo, ki bi si jo želela švicarska centralna banka. Z verbalnimi in tržnimi posegi bo SNB verjetno prinesel tečaj na sprejemljivo raven, ko bo frank šibkejši, kot je zdaj.

Gospodarske razmere v Evropi, pa tudi po vsem svetu, bi se morale še naprej izboljševati in v takem položaju ima frank težnjo k oslabitvi. V roku enega leta ali dveh CHF glede na EUR, torej HRK, je lahko še 5-10% šibkejše. Vsi, ki trgujejo na vzvodu Forex s finančnim vzvodom, lahko dosežejo več dobička, toda pri uporabi vzvoda je treba upoštevati tudi tveganja.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitik

Opozorilo: Zgoraj navedene analize so izključno mnenje avtorja in niso investicijski nasveti, ampak so namenjeno informiranju in izobraževanju na finančnih trgih. Vsaka odločitev o nakupu ali prodaji posamezne valute, mora biti tako izključno vaša.


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.