76% maloprodajnih računov izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji pri tem ponudniku. CFDji so kompleksni instrumenti in prinašajo visoko tveganje izgube denarja zaradi vzvodov. 76% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Dobro razmislite ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite tako veliko tveganje izgube svojega denarja.

Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets Pty Ltd

Reguliran s strani Australian Securities and Investments Commission (ASIC)
Spletna stran je na voljo samo v angleščini
NADALJUJTE

Admiral Markets Cyprus Ltd

Reguliran s strani Cyprus Securities and Exchange Commission(CySEC)
NADALJUJTE

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
NADALJUJTE
Opomba: Če zaprete to okno brez izbiri podjetja, se strinjate, da nadaljuje z regulativo FCA (UK).
Opomba: Če zaprete to okno brez izbiri podjetja, se strinjate, da nadaljuje z regulativo FCA (UK).
Regulator CySEC fca

Cena zlata je od poletja narasla za 11%. Kaj lahko pričakujemo v prihodnosti?

Februar 05, 2019 13:19

Slabe novice o stanju svetovnega gospodarstva se pojavljajo že več mesecev. Ob vedno večje negotovosti povezano z Brexitom in trgovinsko vojno med ZDA in Kitajsko, so se pojavile še dodatne težave - Italijanski BDP se je zmanjšal že dve četrtini zapored, kar pomeni, da je ta država uradno vstopila v recesijo, kriza pa bi se lahko še razširila tudi na preostala evroobmočja. Nemški BDP se je namreč v tretjem četrtletju leta 2018 prav tako zmanjšal, četrtletni znesek pa je bil objavljen zagolj za deset dni. Če bo Nemčija vstopila v recesijo, bo morala Evropska centralna banka ponovno odložiti dvig obrestnih mer. To je posredno sporočil vodja ECB, ki pravi, da če se bo gospodarska rast še naprej umirjale, bo stopnja inflacije nekaj časa ostala nizka in ne bo razloga za dvig obrestnih mer.

V Ameriki so razmere veliko boljše, vendar še vedno niso idealne. Čeprav je bilo v zadnjih dveh mesecih odprtih več kot 600.000 dodatnih delovnih mest, se je stopnja inflacije začela zniževati. Federal Reserve pa je zato korenito spremenila svoje načrte, celo poletje so napovedali, da so obrestne mere še vedno daleč od nevtralnih in da se bodo morale znatno povečati, sedaj so pristali pri napovedi, da bodo v letošnjem letu potrebna le še dve korekcije. Na zadnji objavi so celo objavili, da mogoce celo ne bo potrebno dviga obrestnih mer...Glede na aktivnost vlagateljev na finančnih trgih je mogoče sklepati, da mnogi špekulanti verjamejo, da bo prišlo do blažje korekcije pri obrestnih merah, saj potrebujejo prostor za nižanje ob kasnejši recesiji.

V primerih, ko obrestne mere padajo, imajo obveznice in razna varčevanja manjše donosne kot v dobrih časih, zato se veliko vlagateljev odloči za naložbe v zlato. V krizi obstaja tudi vse večja nevarnost bankrota bank in podjetih, centralne banke pa začnejo uničevati ogromne količine denarja v finančnem sistemu, da bi stabilizirale in spodbudile rast in ustvarile plodno podlago za visoko inflacijo v prihodnosti. Tako zlato poleg zaščite kapitala pred stečajem bank ali držav, zagotavlja zaščito pred inflacijo. Ob veliki udeležbi odjemalcev na začetku krize (pri padcu cen delnic in deleža lastniškega kapitala v investicijskih skladih) se cena zlata na splošno močno povečujejo. Prav to se je zgodilo v zadnjih mesecih. Od najnižje ravni leta 2018 se je cena zvišala za 11%, medtem ko so ameriške delnice v istem obdobju izgubile v povprečju 5%.

Čeprav je zlato trenutno dražje od poletja, mnogi analitiki menijo, da so se povišanja cen zlata šele začele. Na začetku zadnje krize (2007–2011) se je cena zlata povečala za približno 190%. Tudi če je prihajajoča recesija polovična prejšnje, se lahko cena zlata občutno poveča s sedanje ravni. Nekateri menijo, da bodo leta 2021 dosegli rekordno nominalno ceno. Takšen pogled temelji na povečanju denarne mase v svetu.

Če upoštevate količino bankovcev, kovancev, gotovine na tekočih računih in prihrankov ter denarja, vloženega v delnice, investicijske sklade in druge oblike denarja, ki je relativno hitro na voljo za porabo, se je denar v zadnjih desetih letih znatno povečal v vseh gospodarstvih sveta. Rast v najpomembnejših gospodarstvih: ZDA 80%, evroobmočje 46%, Japonska 35%, Kitajska: 264%.

Slika 1: Denarna masa M2 v ZDA v zadnjih 10 letih

Vir: https://tradingeconomics.com/united-states/money-s...

Ker je cene zlata že tradicionalno spremljalo povečanje denarne ponudbe (na ta način služi kot zaščita pred inflacijo), se pričakuje, da se bo v prihodnjih letih povečala, da bi nadomestila povečanje denarja.

Slika 2: Gibanje cene zlata v USD in denarju v 12 glavnih svetovnih gospodarstvih v obdobju 1998–2012.

Josip Kokanović, mag. Econ.

Analitik
Opomba: Navedene napovedi so edino avtorjevo mnenje in niso investicijsko svetovanje. Vsaka odločitev o nakupu ali prodaji določenih finančnih instrumentov mora biti samo vaša in uporabiti analizo Admiral Market samo za informacije in izobraževanje na finančnih trgih.