Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

​Cena nafte se je v manj kot dveh letih povečala kar za 127%! Kaj se resnici dogaja?

November 06, 2017 15:23

Sodeč po gibanju cen nafte se gospodarske razmere na svetovni ravni izboljšujejo. Cena nafte je namreč v leto in pol v času pisanja analize na platformi Admiral Markets v vrednosti CFD pogodbe na nafti BRENT 62,54 USD za sod, kar je 127% več kot sredi januarja 2016. Takrat je bila cena 27,52 USD za sodček.

Kje so razlogi za zvišanje cen?

Obstaja več vzrokov tega trenda v ceni črnega zlata. Prva je izboljšanje gospodarskih razmer v veliki večini držav po svetu. Svetovni BDP se je v zadnjih letih povečeval za stopnje od 2,5% do 3,0% na leto, kar je precej dobro v primerjavi s položajem pred desetletjem, ko je bil svet v recesiji.

Drugi razlog je zmanjšanje proizvodnje nafte s strani OPEC. Zaradi nizkih cen nafte v zadnjih letih se je Saudova Arabija dogovorila s partnerji OPEC in Rusijo, da zmanjšajo proizvodnjo nafte in ustvarijo umetno pomanjkanje na trgu, kar je povzročilo dvig cen. Vse države članice OPEC so v interesu rasti cen nafte, saj je velik del državnega proračuna odvisen od prihodkov od prodaje tega goriva.

Dokaz, da omejitve pri proizvodnji dejansko povzročajo pomanjkanje nafte, so ameriške strateške zaloge. Količina zalog nafte se je zmanjševala pet tednov zapored in je trenutno za 5,6% nižja kot pred letom dni.

Drug razlog za zvišanje cen v preteklem tednu je politična kriza v Savdski Arabiji. Princ Mohamed bin Salman, ljubljeni sin sedanjega kralja Salmana, je začel serijo aretacij v saudovi kraljevi družini. Uradni razlog je obtožba korupcije, medtem ko je neuradno zavarovanje za prevzem oblasti v prihodnosti. Prince je večkrat podprl nadaljevanje omejitev proizvodnje nafte, vlagatelji na finančnem trgu pa jasno kažejo, da so se do marca 2018 povečale možnosti za nadaljnje omejitve, dokler so v veljavi prejšnji sporazumi. Naslednji uradni sestanek predstavnikov držav OPEC bo 30. novembra 2017 na Dunaju.

Ali bo cena še naprej rasla?

Analitiki Admiral Markets verjamejo, da je v bližnji prihodnosti dvig cene nafte bolj verjeten scenarij, vendar se ne pričakuje, da bo cena dosegla ravno 100 USD za sodček. Z vsakim zvišanjem cen se poveča dobičkonosnost pridobivanja nafte iz skrilavca in množična rast takšne proizvodnje je pred nekaj leti povzročila presežek naftnega na trgu. V naslednjih tednih se lahko pričakujejo višje cene, kjer bodo vlagatelji lahko kratkoročno dobičke dosegli tako na rasti, kot tudi na padcih cen.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitik

Opozorilo: Zgoraj navedene analize so izključno mnenje avtorja in niso investicijski nasveti, ampak so namenjeno informiranju in izobraževanju na finančnih trgih. Vsaka odločitev o nakupu ali prodaji posamezne valute, mora biti tako izključno vaša.


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.