Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

Čas nizkocenovnih posojil v Evropi se počasi, a zagotovo končuje!

Oktober 23, 2017 12:40


V četrtek bo potekalo pomembno srečanje voditeljev Evropske centralne banke, kar bi lahko imelo daljnosežne posledice za vse tiste s spremenljivimi obrestnimi merami, pa tudi za tiste, ki varčujejo v ameriških dolarjih, švicarskih frankih in drugih valutah, ki niso povezani z evrom. Menjalni tečaj eura proti dolarju bi lahko tudi zelo burno reagiral. V času pisanja analize na platformi Admiral Markets je en evro vreden 1,1744 $, kar je približno 2,5% nižje od najvišje ravni, dosežene v zadnjih nekaj mesecih.


Srečanje bo odločilo o zaključku programa vbrizgavanja ogromnih zneskov v evropski finančni sistem, ki ga je ECB izvajala v zadnjih nekaj letih. Svež denar se je uporabljal za nakup državnih obveznic, na podlagi katerih se je cena povečevala in ko se cene obveznic povečujejo, se je z novim denarjem zmanjšala obrestna mera. To je ravno to, kar se je zgodilo. Z nizkimi obrestnimi merami so posamezniki in podjetja bolj pripravljeni najeti, kot tudi vlagati izposojen denar v nepremičnine, širitev poslovanja in podobno, kar je dobro za gospodarsko rast.
Zdaj je že mogoče reči, da je načrt ECB uspel. BDP v vseh evropskih gospodarstev se je v zadnjih letih začel povečevati, stopnja brezposelnosti pa se postopoma zmanjšuje, kar pomeni, da je Evropa zagotovo zapustila finančno krizo, ki se je začela leta 2008.


Vendar pa imajo lahko rekordne nizke obrestne mere tudi negativne posledice, kot je visoka inflacija, kar ni zaželeno. Letos se je po vsej celini povečala stopnja inflacije, zato so visoki uradniki ECB večkrat napovedali, da je prišel čas, da se zaostri monetarna politika. Predsednik Sveta ECB je v najnovejšem javnem sporočilu napovedal, da bo v četrtek objavil načrt za zmanjšanje vnesenega zneska v sistem, ki trenutno znaša 60 milijard evrov na mesec.


Na podlagi objave zaključka programa QE so se obrestne mere že nekoliko zvišale, in ko bo program QE v celoti končan, bo Evropska centralna banka začela zvišati referenčno obrestno mero, pri čemer bodo vse poslovne banke samodejno dvignile obrestne mere za svoje stranke.

Kakšen bo tečaj eura?


Analitiki Admiral Markets verjamejo, da se bo zaradi zaostrovanja monetarne politike evro okrepil glede na večino najbolj valutnih valut na svetu. Na primer, ko se poveča donosnost prihranka in zadržanega kapitala v evropskih obveznicah, bo tudi obrestna mera za prenos kapitala iz drugih valut v evro, s krepitvijo eura zelo verjetno. V nekaj letih bi evro lahko okrepil še več kot 10% v primerjavi z ameriškim dolarjem in švicarskim frankom. Glede na politiko HNB bo tečaj evra proti hrvaški kun ostal na približno enaki ravni.
Kratkoročno je v četrtek na tiskovni konferenci zelo verjetno nenaden premik deviznega tečaja večjih valutnih parov, smer gibanja pa bo odvisna od podrobnosti načrta, ki ga je predstavil Mario Draghi. Če napoveduje sorazmerno hitro dokončanje programa QE, bi se lahko evro takoj začel povečevati in če bi se razširitev programa razširila, na primer šest ali devet mesecev, bi lahko evro začasno oslabil. Odločitev o višini obrestnih mer bo objavljena v četrtek (26. oktobra) ob 13.45, in tiskovna konferenca se bo začela ob 14.30.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitik

Opozorilo: Zgoraj navedene analize so izključno mnenje avtorja in niso investicijski nasveti, ampak so namenjeno informiranju in izobraževanju na finančnih trgih. Vsaka odločitev o nakupu ali prodaji posamezne valute, mora biti tako izključno vaša.


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.