Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

Britanci bi lahko pozročili hitre velike premike pri CHF!

Maj 23, 2016 14:10

Točno čez mesec dni bodo britanci na referendumu glasovali o izstopu iz EU. Odhod Velike Britanije bi imel velike dolgoročne politične posledice za celoten kontinent, kratkoročno pa bi bile posledice najbolj vidne na finančnih tržiščih. Reakcije finančnih inštitucij, investitorjev in špekulantov bi bile zelo burne in bi se videle takoj po odprtju tržišča po referendumu.

Logična posledica odločitve izstopa iz EU bi bila hitra slabitev britanskega funta (po nekaterih ocenah 15-20% glede na ameriški dolar), panika bi se prenesla tudi na ostale tečaje valut in prav tako na ostala finančna tržišča.

Izstop Britanije bi takoj prinesel dodatno vprašanje"Katera država je naslednja?", kar bi doprineslo novo nezaupanje v euro, ki bi hitro izgubljal vrednost. V zadnijh mesecih se je zaradi tveganja Brexit masovno prodajalo funt, kar pa se ni dogajalo v povezavi z eurom, to pa pomeni da bi lahko euro izgubil vrednost vsaj v isti vrednosti kot funt, če ne še celo večjo vrednost.

Kapital bi v takšnem scenariju masovno zapuščal Britanijo in ostale države evrope in se prenešal v varna zatočišča, kot sta ameriški dolar in švicarski frank. Zaradi relativno majhne količine frankov v obtoko, glede na euro ali ameriški dolar, ki cirkulira na globalnih finančnih tržiščih, količina frankov po trenutnem tečaju verjetno nebi mogla zadovoljiti velikemu povpraševanju ki bi se ob tem pojavilo. Del potencialnih kupcev bi prav gotovo, zaradi velikega zaupanja ki ga uživa švicarski finančni sistem, bilo pripravljenih kupiti franke po mnogo višji ceni, kot je trenutno. To bi prineslo hitro krepitev švcarskemu franku. Ob zgodovinskem dejstvu, da švicarska centralna banka že pred letom in pol ni pokazala moči, da bi lahko zaustavila krepitev franka, bi zagotovo špekulantje še dodatno poskrbeli za povpraševanje in ob tem še dodatno krepitev.

Poleg dolarja in franka, bi odhoda Britanije iz EU povzročil tudi veliko razprodajo delnic po celotni Evropi in skok cene pri zlatu.

Analitiki Admiral Marketsa menijo, da je verjetnost Brexita in zgoraj navedenega scenarija relativno majhna, ter da bo večina volivcev glasovala za obstanek v EU. Ob takem scenariju bo reakcija na finančnih tržiščih bistveno manjša. Euro, frank in dolar verjetno ne bodo imeli večje oscilacije kot ponavadi, medtem ko bi se funt lahko začel krepiti. V zadnjih nekaj mesecih je zaradi zaščite pred tveganjem odprtih veliko prodajnih pozicij na funtu in v kolikor ne pride do Brexita se bodo moral vse te prodajne pozicije zapirati, posledično bo povpraševanje po funtu večje kot običajno. Ob dejstvu, da je funt glede na ameriški dolar izgubil 5%, glede na euro pa 10% je pričakovati, da lahko v mesecih, ki sledijo po referendumu pride do pokrivanja izgubljene vrednosti.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitik


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.