Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

Brexit - odlična priložnost za zaslužek?

Junij 20, 2016 15:30


V četrtek odhajajo britanci na volišča, da izrazijo svojo odločitev o obstanku ali izhodu iz EU. Odločitev ne bo prinesla olajšanja in kaosa samo na politični sceni, ampak bo dodobra pretresla tudi finančna tržišča. Veliki premiki v vrednostih britanske valute,eura, zlata in delnic do katerih bo skoraj zagotovo prišlo, tako potencialno ob velikem tveganju predstavljajo tudi možnost velikega zaslužka.

Scenarij 1: Velika Britanija zapušča EU

V kolikor v četrtek prvi rezultati pokažejo, da je večina Britancev glasovala za odhod iz EU, bo prišlo do ekstremnih premikov na finančnih tržiščih. Funt bo v roku nekaj ur skoraj zagotovo izgubi 5-10% glede na ostale najpomembnejše svetovne valute, delnice britanskih podjetij bodo verjetno padle. Euro bo v takšnem primeru izgubil vrednost, saj bi odhod Velike Britanije iz EU prinesel nov trah po celotni EU o razpadu EU ali nezaupanju v skupno valuto EURO.

Valute, ki imajo status varnih zatočišč, kot so ameriški dolar, švicarski frank in japonski jen, bi se morale hitro okrepiti glede na ostale valute, še posebaj pa glede na funt. Cena zlata bi prav tako hitro zrasla, obstaja verjetost da lahko celo za 10% v samo enem dnevu.

Po velikih premikih, bi prišlo do umiritve na finančnih trgih in stabilizacije tečajev valu in ostalih finančnih instrumentov.

Scenarij 2: Velika Britanija ostaja v EU

Po takšnem scenariju bi prišlo do težko pričakovanega olajšanja in razmišljanja o mogočih posledicah Brexita. Takoj po objavi prvih podatkov bi prišlo do širokega zapiranja prodajnih pozicij na britanskem funtu, katere so se odpirale v zadnjih nekaj mesecih, kar bi povzročilo krepitev britanskega funta. Glede na dejstvo, da investitorji na finančnih tržiščih menijo, da je verjetnost Brexita manjša od prikazanih anket, bi bil premik na GBP nekoliko manjši, kot v primeru prvega scenarija. Funt bi se v prvem valu okrepil za cca 5%, in bi kasneje v tekočem mesecu nadoknadil izgubljene vrednosti v času strahu pred Brexitom, saj bi tudi britanska banka končno lahko začela dvigovati obrestne mere, kar je za sedaj vedno odlašala.

Cene britanskih delnic, bi prav tako poskočile za nekaj odstonih točk, medtem ko bi cena zlata padla. Valute, ki so se v zadnjih tednih krepile iz razloga varnega zatočišča(še posebaj jen), bi hitro izgubile vrednost.

Analitiki Admiral Marketsa menijo, da je ne glede na ankete, obstanek Velike Britanije v EU in s tem krepitev britanskega funta v naslednjih mesecih verjetnejši scenarij. Na dan referenduma je tako v zelo kratkem času mogoče ustvariti dobiček. ki lahko dosega tudi 10% v amo nekaj urah, ne smemo pa pozabiti, da je takšno trgovanja visoko tvegano zaradi velikih premikov v katerokoli smer. Veliko boljša opcija je odpiranje pozicij po objavi rezultatov in ko se bodo tržišča že malo umirila.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitik
Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.