Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

Božična rast tečajev - mit ali resnica?

December 04, 2017 15:00

Ko gre za vlaganje v delnice, je bilo letos globalno stanje odlično. Skoraj vsi najpomembnejši indeksi na svetu so se znatno povečali, pri čemer so vlagatelji dosegli nadpovprečno visoke donose.


Indeks Donos od začetka leta 2018.
Ameriški SP500 + 18,2%
Nemški DAX + 13,7%
Kitajski SSE Composite + 8,7%
Britanski FTSE + 3,6%
Slovenski SBITOP + 11,0%
Hrvaški Crobex - 6,6%


Če sodimo na podlagi zgodovine, je konec leta tudi pravi čas za vlaganje. Analitiki in statistiki so namreč opazili zanimiv pojav na ameriški borzi. V tednu med božičem in novim letom cene delnic skoraj vedno rastejo. Indeks SP500, ki ga sestavlja 500 trgov z največjimi vrednostnimi papirji v New Yorku in dober pokazatelj celotne tržne situacije zadnjih 46 let, se je v zadnjih dneh povečal v kar 35 letih. V manjšem obsegu se bo rast cen bolj verjetno zmanjšala skozi december, ta pojav pa se imenuje "rally Santa Claus" ali v prevodu "Rast cene v času Božička". Mnogi vlagatelji menijo, da ta pojav ni naključje. Analitiki Admirala Marketsa so predstavili nekaj argumentov, ki govorijo v prid dviganju cen ob času Božiča.


Prvi argument je splošen optimizem v počitniški sezoni. Ker na borzah trguje na milijone ljudi, večina od njih pa je dobro razpoložena v času božiča, je verjetnost, da bodo kupovalimnogo večja, kot da bodo prodajali delnice. Nekatere raziskave so celo razkrile statistično povezavo med slabimi vremenskimi razmerami v velikih finančnih mestih in padajočimi cenami delnic.

Drugi argument je sezona bančnih počitnic, upraviteljev skladov in poklicnih trgovcev. Ta kategorija investitorja namreč večino "prodaje na kratko", to je odprtje prodajnih pozicij, s katerimi se dobičkonosnost lahko pridobi z znižanjem cene delnic ali drugih instrumentov, npr. Valut na trgu Forex. Ker je manj trgovcev dela v božičnem času, je manj zanimanja za prodajo instrumentov, zato kupci prevladujejo.

Tretja utemeljitev temelji na dejstvu, da imajo delnice in borzni indeksi dolgoročno rast. V zadnjih 100 letih so ameriške delnice v povprečju narasle za skoraj 10% na leto. Zaradi tega je v vsakem krajšem obdobju, vključno z božičnim časom, rast bolj verjeten scenarij, kot pa padec.

Četrti argument je še en pojav, ki je splošno znan na finančnih trgih, in gre za prerokbo, ki samo od sebe enostavno zgodi. Zagovorniki te trditve verjamejo, da ni pomembno, zakaj se zgodi rast delnic ob koncu leta, pomembno je le da se! Načeloma se potem investitorji držijo te tradicije in množično kupujejo delnice zgodaj, da bi dobili ćim večje koristi od tega pojava. Ta ugotovitev povzroča dodatno rast, ki potrjuje teorijo, in s časom ta pojam postaja vedno bolj izrazit.


Toda tudi če ne upoštevajo sezonskih razlogov, so gospodarske razmere v Združenih državah odlične. Sodeč po BDP se je gospodarstvo v zadnjem četrtletju povečalo za 3,3%, stopnja brezposelnosti se je zmanjšala in trenutno znaša 4,1%, želja Trumpe za uvedbo novih davčnih spodbud pa ne bi smeli zanemariti, kar bi zmanjšalo operativne stroške družbe in vodilo k nadaljnji rasti cen delnic.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitik

Opozorilo: Zgoraj navedene analize so izključno mnenje avtorja in niso investicijski nasveti, ampak so namenjeno informiranju in izobraževanju na finančnih trgih. Vsaka odločitev o nakupu ali prodaji posamezne valute, mora biti tako izključno vaša.


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.