Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

Bomo videli presenečenje centralnih bank v tem tednu?

December 12, 2016 09:43

Takoj po sestanku Evropske centralne banke v prejšnjem tednu so investitorji na valutnih trgih precej burno odreagirali. Razloge za to je iskati v odločitvi o podaljšanju programa vbrizgavanja denarja v finančni sistem vse do konca 2017. Poleg tega, pa je predsednik Mario Draghi, rekel, da se na sestanku niso pogovarjali o končanju programa v začetku 2018, ampak bo program še podaljšam v kolikor bo potrebno. Zaradi omenjenega so mnogi investitorji zaključili, da bo obrestna mera v Evropi še nekaj let izjemno nizka in so zato začeli kupovati ostale valute, še največ ameriški dolar. V trenutku pisanja analize tečaj EUR/USD na platformi Admiral Markets znaša 1.0587, kar je samo 0,5% nad najnižjo doseženim nivojem v zadnjih 14 letih.

Ob dejstvu, da je tudi v tem tednu na urniku pomembnejših centralnih bank odločitev o obrestni meri in ostalih odločitvah o monetarni politiki, lahko pričakujemo velike premike tečajev valut in ostalih finančnih instrumentov. Švicarska in britanska centralna banka imate napovedane sestanke v četrtek dopoldan, ameriška pa v sredo zvečer.

Švicarska centralna banka po vsej verjetnosti ne bo spreminjala obrestne mere, verjetno bo samo odprto opozorila o precenjenosti franka, kar lahko negativno vpliva na delovanje gospodarstva. Mnenje SNB-je investitorjem dobro poznan, zato je verjetnost da bo prišlo do bistvenega padca vrednosti valute majhna.

Tudi ob britanske banke se ne pričakuje spremembe obrestne mere. Guverner bo verjetno potrdil pripravljenost na dodatne ukrepe v kolikor se bo situacija poslabšala zaradi Brexita.

Ko je vprašanje o ameriški centralni banki je verjetnost dviga obrestne mere s sedanjih 0,5 na 0,75% zelo verjetna. Dejstvo je da vplivne osebe banke že več mesecev dajejo signale, da je samo vprašanje časa kdaj bo prišlo do dviga obrestne mere. Takšne odločitve so pogosto že vkalkulirane v trenutne tržno ceno tečajev in sam dvig nebi smel biti večje presenečenje. Kar bi lahko močneje spremenilo vrednosti tečaje je konferenca za medije, ki jo bo imela Janet Yellov, kjer bo predstavila načrte za prihodnost.

V kolikor zaradi odločitev evropske, britanske in japonske centralne banke o nameri držanja obrestnih mer na nizkih nivojih in ameriška centralna banka objavi počasno ali nikakršno namero o dodatnem dvigu v 2017 in/ali opozori na pretirano krepitev dolarja, bi lahko v prihodnjih dneh prišlo do slabitve dolarja za nekaj odstotnih točk glede na ostale valute.

V kolikor Yellen izrazi optimizem glede gospodarskega stanja v ZDA in pripravi investitorje na nekaj dvigov obrestnih mer v letu 2017, bi lahko takoj prišlo do masovnega prenosa kapitala iz Evrope in Japonske v ZDA zaradi pričakovanega večjega donosa v naslednjih letih. Ob takšnem scenariju, bi dolar v prihodnjih dneh lahko še dodatno pridobil na vrednosti in bi lahko v prihodnjih dneh vsaj za kratek čas bil močnejši od eura. Odločitev o obrestni meri bo objavljena v sredo ob 20:00 kasneje ob 20:30 pa bo sledila še omenjena konferenca za novinarje. Ravno to pa je čas, ko se pričakuje največje premike na tržišču.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitik


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.