Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

Bodo cene nafte še naprej naraščale?

Maj 09, 2016 16:05Od sredine januarja, ko je cena za kratek čas padla pod 30 $ za sodček, se je cene nafte nenehno dvigovala. Doslej se je povečala kar za 66% in je v času pisanja analize na platformah Admiral Marketsa cena za sodček nafte Brent 46,03 $.

Povišanje cene je bilo pričakovano, razlogov je bilo več. Najpomembnejši razlog je nedobičkonosna proizvodnja po ceni, ki je kar 70% nižja, kot je bila pred nekaj leti. Naložb v nova naftna črpališča praktični ni, saj je prisoten strah pred propadom,obstoječe vrtine se zapirajo, kar bi moralo prej ali slej privesti do pomanjkanja nafte in s tem do povišanja cene. Drug razlog pa je povečano povpraševanje po naftnih derivatov, po izjemno nizkih cenah. Kitajska, katere gospodarstvo je eno od največjih potrošnikov nafte na svetu, je javno napovedala, da bo uporabila nastale razmere in zapolnila strateške naftne rezerve do maksimuma.Tretji razlogpa so špekulantje na finančnih trgih. Dejstvo je, da je Savdska Arabija sprejela zelo trdno stališče po nezmanjšanju proizvodnje nafte. V situaciji, ko je bila ponudba na svetovni ravni večja od povpraševanja in ni prišlo do zmanjšanja proizvodnje niti v drugih državah, so špekulantje ugotovila, da bo sledil padec cen in odprli številne prodajne pozicije na izvedenih finančnih instrumentih povezanih s ceno nafte, s čimer so še dodatno uničili ceno. Da bi se dejansko ustvaril dobiček, je sedaj potrebno ponovno odkupiti pogodbe od nafte in jih na tak način zapreti. Ravno to se v teh trenutkih tudi dogaja - špekulantje množično kupujejo nafto in s tem zapirajo prodajne pozicije in tako zvišujejo cene nafte.
Dogodek, ki bi v prihodnjih dneh lahko močno vplival na gibanje cene je zamenjava dolgoletnega Savdskega ministra za energetiko Alija al Naimija, ki je bil na položaju vse od leta 1995. Al-Naimi je dolgo časa veljal na najpomembnejšo osebo svetovne naftne industrije in prav on je pred dvema letoma povzročil začetek padanja cene nafte, saj je želel uniči proizvodnjo nafte v drugih državah in na tak način povečati tržni delež Savdske Arabije.
Načrt za povečanje tržnega deleža za zdaj ne deluje, sajproizvodnja v ostalih državah ni niti približno padla za toliko, kot je bilo pričakovano. Na ta način je Savdska Arabija izgubil več kot 100 milijard $ prihodkov od nafte, ki jih je bila primorana nadomestiti iz deviznih rezerv. V nekaterih medijih so prav ta razlog omenili kot ključnega za razrešitev Al-Naimija.
Novi minister, Khaled al-Falehm je več let vodil Aramco, Savdsko nacionalno naftno družbo, prav tako je zelo dobro poznan v naftni industriji. Čeprav še ni dal nobene izjave, iz katerih bi bilo mogoče sklepati, da bo prišlo do spremembe predhodnikove politike, so se finančni trgi že odzvala. Takoj po odprtju trga v noči iz nedelje na ponedeljek, se je z nafto trgovalo z 2% višjo ceno, kot v petek. Ob teh dejstvih je možno sklepati, da vlagatelji pričakujejo, da bo Savdska Arabija popustijo, oz. se strinjala z zmanjševanjem proizvodnje pod nižjimi pogoji, kot so bili doslej.
Analitiki Admiral Marketsa menijo, da bo cena nafte v prihodnjih mesecih še naprej rastla. Malo verjetno je, da se bodo cene kmalu vrnil na raven 100 $ za sodček, vendar rast za deset odstotkov od trenutne ravni ne bi smeli biti presenečenje.


Za Admiral Markets:
Joseph Kokanović, mag. Ekon.
Analitik

Jure Maučec


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.