Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

Bo vrednost zlata, nafte in delnic v letu 2017 rastla ali padala?

Januar 03, 2017 12:35

Bo vrednost zlata, nafte in delnic v letu 2017 rastla ali padala?

Za mnoge vlagatelje je bilo 2016 zelo uspešno leto. Cena zlata je za nekaj odstotkov nad ravnijo od začetku leta, cena nafte se je povečala za 47%, medtem ko se je povečala tudi vrednost memškega indeksa DAX in sicer za 7%, britanski FTSE 100 za 13%, medtem ko se je ameriški SP500 index za 10% in je tako dosegel najvišjo vrednost v zgodovini.


Sodeč po dejavnostih na finančnih trgih velik del vlagateljev in analitikov pričakuje da bo tudi leto 2017 izjemno za vlaganje. Preberite spodnje napovedi analitikov Admiral Markets o premikanju cen indeksov, najprometnejših valut, zlata, nafte in surovin v letu 2017:

Nafta
Po nedavnem dogovoru držav članic OPEC-a o skupnem zmanjšanju proizvodnje nafte, da bi tako ustvarili umetno pomanjkanje na svetovnem trgu, se pričakuje rast cene črnega zlata v letu 2017. Vendar pa je treba opozoriti, da je bila cena sodčka nafte v januarju 2016 ob nekem trenutku približno $ 28, danes pa je že 56 $, kar pomeni, da se je povečala kar za 100%. Zato se ne sme pričakovati spektakularne rasti, kot tudi nekatere začasne popravke. Cena bo verjetno vsaj za kratek čas dosegla 60 $ za sodček.


Zlato
Eden od najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na ceno zlata so zagotovo obrestne mere v razvitih gospodarstvih. Ko so obrestne mere višje, imajo posledično višje donose obveznice in prihranki v bankah. V takih primerih lastništvo zlata ne prinaša nikakršnih obresti, zato tudi ni nikakršnega interesa, zato se velik del lastnikov odloči za prodajo in tako še dodatno ruši njegovo ceno. V najpomembnejšem svetovnem gospodarstvu (v ZDA), obrestne mere naj bi se v letošnjem letu dvakrat do trikrat zvišale, medtem ko se števile evropske in japonske centralne banke odločajo o napovedi konca cikla rušenja obrestnih mer v svojih gospodarstev, in tako sporočajo skorajšnjo rast. Na podlagi pričakovanega dviga obrestnih mer, je verjetnost, da bi dosegli nov val razprodaje cene zlata in tako dosegli padec pod 1.000 $ za unčo.

Indeksi

Rast obrestnih mer bo posledica pričakovanja izboljšanja gospodarskih razmer v razvitih državah. Skupaj z izboljšanjem stanje bo posledična tudi rast prihodkov in dobičkov velikih podjetij in posledično bo cena njihovih delnic rastla. V zadnjih nekaj desetletjih so delniški indeksi na razvitih trgih rastli v povprečju za 5-10% na leto, tako da je to tudi najverjetnejši scenarij za leto 2017. Seveda pa ne smemo izključiti možnosti začasnega popravka med letom. Veliko poklicnih INVESTITORJEV popravke uporablja za nakup DELNIC / indeksov po ugodnejših ravneh in si s tem povečuje potencialne dobičke.


Valute
V zadnjih dveh letih in pol, se je ameriški dolar v primerjavi z japonskim jenom okrepil za 17% glede na evro 25% in glede na britanski funt, kar za 28% in je zdaj, po nekaterih parametrih precenjen. Vlagatelji na finančnih trgih so zdaj morda preveč pesimistični glede gospodarskega okrevanja in rasti obrestnih mer v drugih delih sveta, predvsem v Evropi. Rast cene nafte na svetovnem trgu in povečanje izvoza na podlagi šibkega evra bi lahko spodbudil Evropsko centralno banko za razglasitev začetka dviga obrestnih mer v evropskem območju. Če bo obveljal tak scenarij, bi se lahko na podlagi špekulativnega povpraševanja, evro v primerjavi z dolarjem v tem letu okrepila morda celo za več kot 10%.

Ker odločitev o Brexitu ni imela negativnih učinkov na britansko gospodarstvo bi tudi britanska centralna banka lahko zaključila rahljanje denarne politike, na podlagi česa bi se lahko v leto ki je pred nami funt v primerjavi z dolarjem okrepil za več kot 10%.


Za Admiral Markets:
Josip Kokanović, mag. Ekon.
analitik


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.