Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

Bo tudi letos prišlo do božične rasti cen?

November 28, 2016 13:45

Po začetnem šoku po Trumpovi zmagi, so finančna tržišča pozitivno reagirala. Ameriški doalar se je pričel krepiti, cena zlata pada, ameriške delnice pa so dosegle rekordne ravni. SP500 indeks, ki je sestavljen s 500 največjih amreriških podjetij, je od dneva volitev pa do danes zrastel za 3%, od začetka lepa pa več kot 7% in se sedaj nahajajo na najvišji zgodovinski ravni.

Tudi posamezne najpopularnejše delnice, ki so najbolj popularne med majhnimi investitorji so v veliki večini pridobile na vrednosti.

Delnica

Sprememba od začetka leta

Facebook

+14%

Google

+0,4%

Apple

+15%

Coca-Cola

-3%

McDonalds

+2%

Microsoft

+9%

Amazon

+15%

Razlog navedenih krepitev je optimizem. Trump bi namreč začel z reformami, ki bi lahko zelo pozitivno vplivale na gospodarsko klimo in začele velike infrastrukturne projekte, ki bi še dodatno zmanjšali nezaposlenost. Ne smemo pa pozabiti že več mesecev predvidene dvige obrestnih mer in samo vprašanje časa je namreč, kdaj bo prišlo do ponovnega dviga obrestne mere, kar je še en dokaz o dobrostoječem gospodarstvu.

Delnice so na ostalih razvitih trgih prav tako rastle. Nemški indeks DAX, ki je sestavlje iz 30 delnic največjih nemških podjetij, se nahaja na istih nivojih, kot je že bil v začetku leta, če pa gledamo samo zadnjih 6 mesecev je zrasel za več kot 13%. Britanski indeks FTSE100 je od začetka leta zrasel za 9%, najpomembnejši razlog za rast britanskih delnic pa je slabitev funta za približno 15% glede na ostale druge večje valute po referendum o Brexitu.

Bodo delnice nadaljevalo rast?

Analitiki Admiral Marketsa menijo da se bo dolgoročno krepitev delnic na vseh razvitih trgih še nadaljevala. Kratkoročno pa se glede na čas v akterem se nahajamo, prav tako pričakuje rast ( vsaj kar zadeva ameriško tržišče). Podobna analiza nam namreč pokaže, da je v zadnjih 45 letih, kar v 34 letih prišlo do rasti cen delnic v tednu med Božičem in Novim letom, rast je bila v povprečju 1,4%. Več razlogov je za takšno mnenje: splošni optimizem, ki ga je čutiti v prazničnih dneh, zaradi katerega se investitorji odločajo za nakupe delnic, to je tudi sezona dopustov vseh največjih igralcev na finančnih trgih( kateri izvajajo večino short trgovanja) in zaključevanje porfteljev ob koncu leta zaradi davčnih optimizacij. Ob dejstvu, da se pričakuje rast ob koncu leta, bi lahko že v naslednjem tednu odločili za nakupe delnic, kar bi lahko prineslo rast v celotnem 12. Mesecu.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitik


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.