Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

Bo dolar končno postal močnejši od eura?

December 19, 2016 15:14

V prejšnjem tednu je ameriški dolar nadaljeval krepitev glede na večino najpomembnejših valut, v razmerju glede na euro mu

Bo dolar končno postal močnejši od eura?

V prejšnjem tednu je ameriški dolar nadaljeval krepitev glede na večino najpomembnejših valut, v razmerju glede na euro mu je vrednost zrasla na najvišjo raven v zadnjih 14 letih. V trenutku pisanja analize je na platfromi Admiral Markets vrednost tečaja EURUSD 1.0463, to pa je že vrednost, kip o mnenju mnogih prinaša izenačenje cen.

Kar nekaj je bilo dogodkov, ki so povzročili krepitev dolarja glede na euro, ki raste že vse od leta 2014. Prvi je bil britanski Brexit, ki je prinesel strah pred novimi referendumi in zapuščanju Europe, kar bi lahko dolgoročno ogrozilo obstoj skupne valute. V takšnih situacjah investitorji prenašajo sredstva v varnejša zatočišča, eno izmed njih pa je zagotovo ameriški dolar.

Drugi pomembnejši dogodek, ki je doprinesel k rasti dolarja pa je zmaga Donalda Trumpa na ameriških volitvah. Že v noči, ko so potekale volitve, so začeli investitorji masovno kupovati amriški dolar, razloge za to je iskati v verjetno realnih pričakovanjih, kaj vse bo dejansko spremenil Trump in zato to ne bo imelobiatvenega vpliva na gospodarstvo.

Tretji razlog je nepričakaovana odločitev Evropske centralne banke o bistvenem podaljšanju programa vbrizgavanja denarja v finančni system. Zaradi omenjenega, bodo obrestne mere v eurozoni še nekaj časa na izjemno nizkih ravneh. V takšnih situacijah se ne izplača imeti kapitala v eurih, pa je zato logično da ga določeni investitorji prenešaajo v dolarje, kjer poteka rast obrestne stopnje.

Četrti razlog se nanaša prav na obrestne mere v ZDA, saj so pred nekaj dnevi odločali o obrestni meri in jo dvignili, kar hkrati daje slutiti da bi lahko v 2017 prišlo še do treh dvigov obrestnih mer.

V zadnjih treh letih se je dolar glede an euro okrepil za 23%, glede na funt 24%m glede na japonski jenpa 14%.

Se krepitev doalrja lahko nadaljuje?

Analitiki Admiral Marketsa menijo, da je možno, da se bo v naslednjih tednih pojavilo še nekaj novice, ki bi lahko potrdile nadaljevanje trenda padca eura in krepitve dolarja in bi zato lahko vsaj za kratek čas dolar postal močnejši od eura. V kolikor do tega resnično pride, ne smemo pričakovati, da bo vztrajal na teh nivojih. Po mnogih modelih je poštena vrednost eura trenutno podcenjena. V takšni situaciji bo verjetno prišlo do padca uvoza in rasti izvoza v eurozoni, kar pomeni, da se bo povečala rast povpraševanja po europski valuti, ki se po na podlagi tega prej ali slej okrepila. Če pogledamo špekulativne naložbe ima 2/3 špekulantov odprte prodajne pozicije na euru. Prodajne pozicije bo potrebno slej ali prej zapreti, kar pa ponovno pomeni odprtje nakupnih pozicij. To bo po vsej verjetnosti prineslo krepitev dolarja. V 2017 verjetno lahko pričakujemo konec slabitve eura glede na ameriški dolar.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

AnalitikOpozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.