Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

Cena zlata nadaljuje svojo rast?

September 18, 2017 14:12

Politična nestabilnost, ki je povzročila napetosti med Severno Korejo in zahodom, je povzročila rast vrednosti finančnih instrumentov, ki tradicionalno predstavljajo varno hišo v negotovih časih. Cena zlata je v zadnjih dveh mesecih porasla za 11%, v trenutku pisanja analize na platformah Admiral Marketsa unča zlata na spot trgu znaša 1337,00 USD.

Argumenti za nadaljevanje rasti cene
Zlato tradicionalno negativno korelira z delnicami na razvitih trgih, še posebej z ameriškimi delnicami. Ko referentne vrednosti delnic padajo, se cena zlata poveča, in obratno. Najpomembnejši ameriški indeksi so le nekaj korakov do rekordnih vrednosti, podobno je tudi na razvitih evropskih borzah. Ker so se nekatere od teh indeksov v zadnjih desetih letih povečale za več kot 250%, se s tem povečuje verjetnosti korekcije ali celo popolnega okrevanja trenda, kar bi se zgodilo v primeru nove globalne recesije. Prav v času recesija in kriz ima cena zlata tendenco velike rasti.
Kratkoročno, lahko nadaljevanje rast cene zlata povzroči politična nesigurnost v Evropi. Opomnimo, da konec tega meseca potekajo volitve v Nemčiji, na začetku oktobra se bo izvedel referendum o neodvisnosti Katalonije. Če pride do poraza Angele Merkel in / ali odločitev Kataloncev o odhodu iz Španije, bi lahko prišlo do padca zaupanja v EU in rasti vrednosti zlata in drugih plemenitih kovin.
Škandali ameriškega predsednika Trumpa, kot tudi njegov odnos z delom republikanske stranke, lahko povzročijo nezaupanje v delovanje ameriške vlade, kar je še ena razloga za vlaganje kapitala v t.i. varno hišo.

Argumenti za padec cene
Poleg cen delnice je gibanje cen zlata pozitivno korelirano tudi s tečajem ameriškega dolarja. Ko ameriški dolar slabi, cena zlata raste, velja tudi obratno. Glede na to, da je v zadnjih nekaj mesecih ameriški dolar izgubljal vrednost glede na večino ostalih valut, nenehno narašča cena zlata. Večina analitikov in investitorjev na Forex trgu trenutno pričakuje začasno krepitev dolarja za nekaj odstotkov, kar bi lahko pripeljalo do padca cene zlata.
Drugi argument za padec cene zlata je pričakovana usmeritev monetarne politike centralnih bank. Vse pomembnejše centralne banke na svetu trenutno napovedujejo dviganje obrestnih mer v bližnji prihodnosti. To pomenijo, da so prepričani, da se bo gospodarska situacija še popravljala, v dobrih gospodarskih časih pa so cene zlata v tendenci padanja.

Mnenje analitikov
Analitiki Admiral Marketsa menijo, da je mogoče začasno znižanje cene zlata zaradi pričakovane krepitve ameriškega dolarja za nekaj odstotkov, nato pa se bo krepitev zlata verjetno nadaljevala. Najpomembnejša centralna banka na svetu je z dvigom obrestnih mer začela že pred letom dni, kar pa ni povzročilo znatnega znižanja cene plemenitim kovinam. Zdi se, da je padec cene v preteklih letih enostavno bil prevelik, ter da se interes po lastništvom nad zlatom ponovno povečuje. Če se bo pojavil strah pred previsokimi inflacijami, bi lahko prišlo do znatnega zvišanja cen te plemenite kovine.


Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitik

Opozorilo: Zgoraj navedene analize so izključno mnenje avtorja in niso investicijski nasveti, ampak so namenjeno informiranju in izobraževanju na finančnih trgih. Vsaka odločitev o nakupu ali prodaji posamezne valute, mora biti tako izključno vaša.


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.