Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

Ali velike premike na trgih povzročajo špekulantje? 2016.05.06

Maj 06, 2016 11:34


Špekulantje po pravilih kupujejo nepremičnine, surovine in finančne instrumente, ko so cene nizke in jih prodajajo ob visokih cenah, s čimer dolgoročno prinesejo večjo stabilnosti cene na tržiščih, kot bi bila sicer, če nebi bili prisotni. Prav tako špekulantsko povpraševanje povzroča kratkotrajne premike na trgih, katere pa je žel težko predvideti.

Premike na valutnih trgih v zadnjih tednih so najverjetneje prav rezultat špekulativne ponudbe in povpraševanja. Primere tega lahko najdemo v premiki določenih valut popolnoma nasprotno od fundamentalnega stanja v posameznih gospodarstvih in nasprotno od politike centralnih bank, saj je skoraj nemogoče poiskati vzroke za takšna obnašanja.

Močan argument za takšno tezo lahko najdemo v spremljanju tedenskih poročil ameriške agencije za tržišča na futurse-ih in opcijah, ki redno objavlja skupna števila prodajnih in nakupnih pozicij na posameznih tržiščih.

V zadnjem poročilu lahko razberemo, da so v zadnjih 10 dnevih veliki špekulantje masovno zapirali prodajne pozicije na euru, s čimer so najverjetnje povzročili povpraševanje po eurih in mus tem dvignili vrednost v razmerji na ameriški dolar v bližino najvišje ravni v zadnjih devetih mesecih. Tečaj EUR/USD na platformi Admiral Markets znaša 1.1590, kar je skoraj 8% nad nivojem doseženem decembra 2015.

Ob analizi švicarskega franka ugotovimo, da je odprtih relativno majhno število pogodb in da so v zadnjih desetih dnevih odprli enako število nakupnih in prodajnih pogodb, na temelju tega lahko zaključimo, da se v kratkem ne predvideva bistvenih premikov na tečaju omenjene valute.

V poročilo se lahko vidi, da ima kar 76% velikih špekulantov sklenjene pogodbe na podlagi katerih bodo ustvarili dobiček, če bo japonski jen nadaljeval krepitev.

Zanimivo je tudi podatek, da so špekulantje v samo nekaj mesecih masovno zaprli prodajne pozicije na kanadskem dolarju in odprli veliko število nakupnih pozicij. Posledica tako hitre spremembe skupne izpostavitve špekulantov je hitra krepitev kanadskega dolarja, kateri je po močnem padcu v prejšnjem leti od sredine januarja glede na ameriški dolar pridobil kar 14%.

Na britanskem funtu, ima večina špekulantov, še naprej odprte prodajne pozicije, kljub temu pa se lahko razbere spremembo v zadnjih desetih dnevih po ponovnem povpraševanju po nakupu britanske valute. Del tistih, ki so v zadnjih mesecih prodajali funte je očitno zaključilo da je izhod Velike Britanije iz EU že vkalkuliran v trenutno ceno in da ni realno pričakovati nadaljno močno slabitev funta z doseženih nivojev.

Analitiki Admiral Marketsa se strinjajo s takšnim stališčem. Britanski funt je v razmerju na ameriški dolar in euro približno deset odstotkov slabši, kot je bil ob koncu prejšnjega leta, medtem ko se gospodarska situacija ni bistveno spremenila. V kolikor ne pride do izhoda iz EU, bi se morala britanska valuta vrniti, kar v prevodu pomeni da bi se morala ponovno okrepiti.

Ob dejstvu, da sta japonski jen in kanadski dolar valuti, ki sta se v zadnjih mesecih najbolj okrepile, bi lahko prav tukaj prišlo do največje korekcije. Namreč vsi špekulantje, ki so kupovali omenjene valute, morajo slej ko prej zapreti pozicije – prodati, s čimer bi povzročili nov val slabljenja. Poleg omenjenega pa imata tudi centralni banki Japonske in Kanade močne interese k oslabitvi valute s čimer bi povzročile krepitev izvoza. Predvideva se, da bodo tudi ukrepi centralnih bank šli v to smer. Nobeno presenečenje ne bi smelo biti, če bi obe valuti izgubile še dodatnih 10% vrednosti glede na ameriški dolar. Oslabitev eura bo verjetno slabše intenzitete.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Jure Maučec


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.