Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

Ali Trump začenja novo valutno vojno?

Februar 06, 2017 15:00

Mnogo političnih in ekonomskih analitikov je menilo, da bo po prihodu na oblast Donalt Trump umiril in ublažil svojo radikalno retoriko, ki jo je uporabljal na predizbornih srečanjih. Že po nekaj tednih se lahko opazi, da temu ni tako, saj Trump, še naprej vztraja in sprejema zakone, ki prinašajo mnogo problemov v mednarodnih odnosih.

Eden izmed njegovih stavkov se nanaša tudi na tečaj ameriškega dolarja, za katerega meni, da je precenjen in da s tem škodi ameriškemu gospodarstvu. ZDA imajo namreč velik gospodarski deficit z ostalim delom sveta, novi predsednik medtem meni, da bi z oslabitvijo dolarja vrnil delovna mesta v ZDA.

Trumpovi stavki o podcenjenem kitajskem yuanu in mehiškemu pusu pa so poznani že nekaj časa, nedavno je Trump vse glasnejezačel pozivati tudi druge države, kot je npr. Japonska, kip o njegovem mnenju že leta uspešno manipulira svoj tečaj in s tem povečuje svoj izvoz. Eden izmed njegovih svetovalcev, pa je omenjal tudi, da je euro podcenjen in da ima zaradi tega Nemčija nepošteno prednost glede na ZDA in ostale trgovinske partnerice. Omenjene izjave so verjetno doprinesle blago slabitev ameriške valute v zadnjem mesecu in pol.

Japonska je že demnatirala izjave o manipulaciji trga, do novih zaostritev pa bi lahko prišlo ob koncu tedna, saj je najavljen sestanek ameriškega predsednika in japonskega premiera. Tema bo trgovinsko sodelovanje in prav gotovo bo udeležnce na finančnih tržiščih zanimalo ali je bilo govora tudi o tečaju USD/JPY.

Ob vprašanjih povezanih na europsko valuto s strani politikov ali centralnih bank nismo bili deležni komentiranja tečajev, so pa aktivnosti centralne banke doprinesle bistveno slabitev valute. V zadnjem poročilu s sestanka britanske centralne banke se lahko jasno vidi, da banke ne bodo hitele z krepitvijo monetarne politike, čeprav inflacija raste in tudi če odločitev o Brexitu do sedaj ni začela prinašati negativnih posledic.

Evropska centralna banka je pred parimi meseci sprejela odločitev o podaljšanju obdobja v katerem bo obrestna mera še naprej nanizkih nivojih, kar je zrušilo tečaj eura glede na dolar na najnićjo raven v zadnjih 15 letih.

V kolikor Trump resnično uspe bistveno oslabiti dolar in zmanjšati trgovski deficit je pričakovati reakcije ostalih držav, ki bodo poskušale nadoknaditi zmanjšanje izvoza v ZDA. Obstaja verjetnost, da bo prišlo do novih potez, ki bodo prinesle zmanjšanje vrednosti posameznih valut, takšnim situacijam pa pravimo VALUTNE VOJNE. Ena izmed lastnosti valutnih vojn so tudi veliki in hitri premiki tečajev valut, ki predstavljajo še dodatno tveganje izvoznikom, na drugi strani pa veliki priložnost za zaslužke udeležencem na finančnih trgih.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović

Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.