Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

​Ali se že izplača kupiti delnice Facebooka po 13% padcu?

Marec 26, 2018 12:33

Vrednost delnic Facebook se je znižuje že deset dni, zadnja cena dosežena na CFD na FB delnico je na platformi Admiral Markets znašala 159,99 dolarjev. To pomeni, da je do sredine marca padela za 13%.

Razlog je škandal z izkoriščanjem zasebnih podatkov od 50 milijonov uporabnikov te socialne mreže. Britanska družba Cambridge Analytica je zbrala podatke o ravnanju Facebooka pred ameriškimi predsedniškimi volitvami in uporabila podatke v marketinških aktivnostih v okviru akcije Trump. Cambridge Analytica je sledil podatkom teh uporabnikov, kaj so filtirali, klikali komentirali odrasli Američani,kasneje so to obdelala in kategorizirala podatke ter postavila oglas za vsakega uporabnika, za katerega so ocenili, da bi sprožil najbolj čustveno reakcijo proti Hillaryju Clintonu ali v korist Donaldu Trumpu.

Po nedavnem novem škandalu v medijih, je Mark Zuckerberg, glavni delničar in direktor Facebook-a, zavrnil podajanje izjav o zadevi. Zaradi vse večjega javnega pritiska se je kasneje javno opravičil in dejal, da bo z veseljem pričel pred kongresom o celotnem primeru, če bo to potrebno. Namreč, odkar je Trump prišel na oblast, se izvaja preiskava vpletenosti Rusije v predvolilno kampanjo.

Zaradi celotnega škandala se je pojavilo gibanje, v katerem uporabniki najbolj priljubljenih socialnih mrež na svetu uničujejo svoje profile. Tudi Elon Musk je izbrisal svoj profil in strani podjetja. Vlagatelji na borzah se očitno bojijo, da bodo uporabniki Facebook resno zaeli uničevati svoje profile, kar lahko privede do zmanjšanja prihodkov in dobička podjetja. Zaradi tega množično prodajajo delnice in s tem uničujejo njihovo ceno.

Ali je strah upravičen?

Analitiki Admiral Marketsa verjamejo, da so vlagatelji pretiravali z odzivanjem na celotno situacijo. Facebook ima trenutno več kot 2,2 milijarde uporabnikov in za večjo škode za poslovanje podjetja, bi moralo več sto milijonov uporabnikov prenehati uporabljati to omrežje, kar je nerealno pričakovati. Ko gre za padanje cen delnic, je verjetno tipična prekomerna reakcija, ki je skupna borznemu trgu. Po takih nenačrtovanih padcih se cene običajno razmeroma hitro povrnejo in se še naprej gibljejo v skladu s splošnimi sentimenti na borzi.

Primeri podobnih situacij iz preteklosti

Apple je imel škandalu zaradi davčne utaje

Leta 2016 je Evropska komisija sklenila, da je Irska pomagala z velikimi davčnimi olajšavamiv nasprotju z zakonodajo EU in prisilila ameriško družbo, da v irskem proračunu plača dodatnih 13 milijard EUR. Med razpravo o tej odločitvi se je delnica Apple zmanjšala za približno 10%. Toda kljub ogromnemu znesku je Apple nadaljeval z zelo dobičkonosnim poslovanjem, cene delnis pa so še naprej rasle. Danes je Applova cena delnic približno 60-odstotna nad ravnjo, ki je bila v času škandala, kar pomeni, da je bila naložba v ta delež med jesenjo izjemno donosna odločitev.

Delež Volswagna med škandalom za izpušne pline

Ko je leta 2015 odkril, da je VolksWagen uporabljal programsko opremo za spremljanje in nadzor izpušnih plinov, se je cena delnice znižala s 160 evrov na enoto na 96 evrov (padec 40 odstotkov). Čeprav je morala družba plačati milijarde dolarjev kazni, ni bistveno ovirala poslovanja podjetja. Danes cena staleža znaša 156 evrov.

Britanska naftna tragedija med razlitjem nafte v Mehiškem zalivu

Po eksploziji na platformi za nafto, ki je v lasti družbe BP, in v eni od največjih ekoloških nesreč v zadnjih desetletjih, ki se je zgodila leta 2010, se je cena delnic naftnih družb zmanjšala za 55% (od 657 do 296 dolarjev na kos). Družba je morala plačati globo v višini 20,8 milijarde dolarjev, vendar ni padla. Že prihodnje leto je cena dosegla 500 $ in se je še naprej gibala v skladu s splošnim odlaganjem nafte.

Vsi zgoraj omenjeni primeri kažejo, da je strategija naložb v finančne instrumente, ki so prekomerno znižajo zaradi nenačrtovanih poslovnih težav, izredno donosna.

Če to ni večji problem, ki bi lahko vodil v stečaj podjetja, pogosto pride do sorazmerno hitrega povišanja cene, ki jo vlagatelji na finančnih trgih povečujejo svojo potencialno donosnost naložbe.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitik

Opomba: Navedene napovedi so izključno avtorjevo mnenje in niso investicijsko svetovanje. Vsaka odločitev o nakupu ali prodaji določenih finančnih instrumentov mora biti izključno vaša, zato uporabite analizo Admiral Markets samo za informacije in izobraževanje na finančnih trgih.


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.