Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

Ali se bo britanski funt še naprej krepil?

Oktober 30, 2017 13:05


Po nenavadno dolgem padcu odločitve Brexit se je britanski funt v zadnjih dveh mesecih okrepil proti večini valut. Menjalni tečaj funta proti evru, se je povečal za skoraj 5%, v času pisanja analize pa je tečaj EUR / GBP na platformi Admiral Markets 0,8840, kar je približno 13 % nad ravnijo pred britanskim referendumom o zapuščanju EU.

Kje so razlogi za krepitev GBP?

Najpomembnejši razlog za začetek krepitve britanske valute je resnično podcenjevanje deviznega tečaja. Po odločitvi Brexit je bil funt oslabljen za približno 20% in za zdaj ni pomembnih negativnih gospodarskih posledic takšne odločitve. Nekateri od teh vlagateljev, ki so prodali en kilogram za strah, zdaj ponovno odkupujejo, medtem ko mnogi drugi priznavajo dobro priložnost, da ustvarijo dobiček na valutnem trgu in prenesejo kapital v britansko valuto, s čimer se poveča vrednost.

Drugi razlog za menjalni tečaj je sedanja politika centralnih bank. Prejšnji teden se je Evropska centralna banka odločila za začetek normalizacije monetarne politike, vendar bi bil postopek vračanja obrestnih mer nekoliko počasnejši od pričakovanj vlagateljev na finančnih trgih. To je pripeljalo do prodaje EUR in nakupa drugih valut.

Po drugi strani pa bi lahko Angleška banka v četrtek zvišala referenčne obrestne mere, kar bi bilo prvo takšno dvigovanje po 10 letih izjemno ohlapne denarne politike. Sčasoma bo to privedlo do večjih prihrankov pri stroških in razpoložljivosti britanskih državnih obveznic, kar praviloma vodi k zvišanju valute.

Tretji razlog za oslabitev eura in krepitev kilogramov v zadnjih tednih so dogodki v Kataloniji. Nekatere banke in drugi udeleženci na trgu Forex so namreč zaskrbljeni, da bi razglasitev neodvisnosti najbogatejše regije lahko destabilizirala finančni sistem Španije, kar bi lahko upočasnilo gospodarsko rast v celotni evrskem območju.

Ali se bo GBP še naprej krepil?

Analitiki Admiral Markets verjamejo, da se bo britanski funt še naprej krepil tudi v prihodnjih mesecih. Razlog verjetno ni Katalonija, temveč hitrost zaostrovanja monetarne politike evropskih in britanskih centralnih bank. Zaradi višje stopnje inflacije bodo Britanci zelo verjetno dvignili obrestne mere hitreje kot ostala Evropa. V kratkem času se lahko v četrtek pričakuje oster premik tečaja. Smer je odvisna od odločitve o tem, ali se obrestne mere dvignejo takoj ali le za mesec ali dva, in o pripombah guvernerja BOE Mark Carney.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitik

Opozorilo: Zgoraj navedene analize so izključno mnenje avtorja in niso investicijski nasveti, ampak so namenjeno informiranju in izobraževanju na finančnih trgih. Vsaka odločitev o nakupu ali prodaji posamezne valute, mora biti tako izključno vaša.


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.