Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

Ali OPEC pripravlja novo močno povečanje cene nafte?

Oktober 03, 2016 14:25


Prejšnji teden je bil sestanek predstavnikov kartela OPEC, ki bi lahko imel dolgoročne posledice za ceno nafte in gospodarske razmere v svetu. Prvič od leta 2008, je bilo dogovorjeno znižanje proizvodnje, da bi s tem povzročili cen črnega zlata.


Takoj po objavi odločbe se je cena nafte povečala za več kot 5% prav tako je v prihodnjih dneh še naprej rastla. V času analize pisanja je na platformi Admiral Markets cena sodčka nafte Brent 50,17 $, kar je 82% več od najnižje cene, dosežene v januarju letos.


Države OPEC trenutno proizvajajo 33,24 milijonov sodčkov na dan, in načrt za zmanjšanje proizvodnje je okoli 700.000 sodov. Za koliko bo posamezna država zmanjšala proizvodnjo, se bo odločalo na naslednji redni seji, ki bo potekala v 11. mesecu.
To je bilo doseženo, ko je Savdska Arabija končno spoznala, da je politika, ki jo vodijo v zadnjih nekaj letih pripeljala več škode kot koristi. Dejstvo je, da so pred dvema letoma Savdijci v dogovoru z drugimi državami zalivskih držav preglasovali Iran in Venezuelo in se odločili, da se poveča raven proizvodnje cene nafte. Takšna politika je želela uničiti proizvodnjo nafte v drugih delih sveta in povečati svoj tržni delež, ki se je zmanjšal v zadnjem desetletju.


Vendar pa ni vse šlo po načrtu. Naftne družbe v ZDA, Kanadi in nekaterih drugih državah so se izkazale, da so veliko bolj trpežne kot Arabci pričakujejo. Število črpališč se je zmanjšalo, veliko projektov je bilo ukinjenih, vendar pa se je proizvodnja le nekoliko zmanjšala, kar pomeni, da se tržni delež Savdske Arabije in drugih arabskih državah ni bistveno povečal. Hkrati pa je zaradi izjemno nizkih cen nafte, prihodki OPEC držav močno padel. Iz javno dostopnih virovov, je očitno, da so se devizne rezerve Saudove Arabije od leta 2014 do danes zmanjašale za približno 730 milijard na 590 milijard ameriških dolarjev. Poleg tega, pa je Savdsko Ministrstvo za finance v sredini tega leta, začelo s pripravami in dogovori z bankami o prvi izdaji obveznic v zgodovini kraljestva za zapolnitev vrzeli v krčenje proračuna. Podobne težave so se pojavile tudi v drugih državah, ki so zagotovile podporo Savdski Arabiji na sejah OPEC-a.


Zdaj je voda očitno prišla do vratu in se je spremenla politika OPEC-a bo verjetno proizvodnjo nižal, dokler se cena ne bo dvignila na precej višje ravni, kot je danes.

Admiral Markets Analitiki menijo, da bo sedanja cena 50 $ na sod še naprej naraščala. Na podlagi odločitve OPEC-a, pa je do konca leta možno povečanje za dodatnih 10-20%, tj. Cena od 55 do 60 $ za sodček. V kolikor pride v istem obdobju do pozitivnih gospodarskih presenečenj v večjih svetovnih gospodarstvih, bi povečanje bila lahko še večje. Natančneje, višja rast BDP, inflacija, zaposlenost zlasti v GOSPODARSTVO običajno prinese do rasti povpraševanja po nafti, na podlagi takih novice se investitorji odločajo za nakup finančnih pogodb, ki se nanašajo na nafto in s tem dvigujejo cene.


Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. Ekon.


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.