Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets Pty Ltd

Reguliran s strani Australian Securities and Investments Commission (ASIC)
Spletna stran je na voljo samo v angleščini
NADALJUJTE

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
NADALJUJTE

Admiral Markets Cyprus Ltd

Reguliran s strani Cyprus Securities and Exchange Commission(CySEC)
Spletna stran je na voljo samo v angleščini
NADALJUJTE
Opomba: Če zaprete to okno brez izbiri podjetja, se strinjate, da nadaljuje z regulativo FCA (UK).
Opomba: Če zaprete to okno brez izbiri podjetja, se strinjate, da nadaljuje z regulativo FCA (UK).
Regulator fca

​Ali končno prihaja obdobje krepiteve britanskega funta?

November 05, 2018 13:02

V četrtek je prišlo do močne krepitve britanskega funta, saj se je glede na evro okrepil za več kot 1%, v primerjavi z ameriškim dolarjem za kar 2% in to samo v enem dnevu. Ob pisanju analize je tečaj EUR / GBP na platformah Admiral Marketsa 0,8778, kar pomeni, da je funt trenutno za 2,5% močnejši kot pred tremi meseci, vendar še vedno 20% nižje kot leta 2015 - pred odhodom iz EU.

Razlog za nenadno zanimanje za posedovanje funta je napredek pri pogajanjih o Brexitu. Dominik Raab, britanski minister za Brexit, je v ponedeljek zvečer povedal, da bi sporazum lahko pričakovali do 21. novembra. Nekaj ur kasneje se je premier May končno dogovoril o finančnem sodelovanju z EU po zapuščanju Unije. Britanska finančna podjetja bodo lahko še naprej normalno delovala na evropskem trgu, kar pomeni, da bo šok za britansko finančno industrijo minimalen. Tudi pogajalci EU so potrdili, da je bil v pogajanjih končno dosežen napredek, ki so ga udeleženci na Forexu in na drugih finančnih trgih pozdravili.

Zakaj je bil funt šibek?

Glavni razlog za nizko vrednost je bila odločitev, da zapustijo Unijo. Vlagatelji in špekulanti na finančnih trgih so takoj začeli prodajati GBP po referendumu zaradi strahu, da bi to povzročilo novo recesijo v britanskem gospodarstvu. Strah je deloma razumljiv, saj so druge države EU daleč najpomembnejši trgovinski partnerje v Združenem kraljestvu in brez privilegiranega dostopa do teh trgov, ki so jih imele britanske družbe doslej, zato bi se mnoge družbe sočale z velikimi poslovnimi težavami. Britanska centralna banka je nadaljevala z zmanjšano obrestno mero, da bi olajšala zadolževanje in spodbudila gospodarsko rast, vendar je to pripeljalo do nadaljnje prodaje funta. Imetje britanskih državnih obveznic namreč ni nič kaj bolj donosno, kot posedovanje nemških in zlasti ameriških obveznic, zato se je kapital iz Združenega kraljestva začel seliti v druge države.

Pogajanja o Brexitu so bila zelo počasna in boleča, mesecev nazaj pa se je zdelo, da do sporazum sploh ne bo prišlo, vendar bi Britanija in EU na podlagi pravil Svetovne trgovinske organizacije gospodarsko sodelovale, prav tako kot evropske države sodelujejo z južnoameriškimi ali afriškimi državami. Čez 70% špekulantov na ameriškem terminskem trgu in opcijskem trgu je prejšnji teden imelo prodajne pozicije in doseglo 4 milijarde dolarjev v pričakovanju nadaljnjega zniževanja vrednosti funtov. Če se bodo dogodki še naprej razvijali v želeni smeri in bo dogovor dejansko sprejet 21. novembra, bi se lahko tečaj funtov še naprej povečeval.

Za koliko se lahko funt okrepi?

Če bodo pogajanja EU in Združenega kraljestva o Brexitu kmalu zaključena, se bodo vlagatelji in špekulanti osredotočili na gospodarske razmere in politike dveh centralnih bank. Ko gre za gospodarstvo, je stopnja brezposelnosti v Veliki Britaniji precej nižja kot v preostalem delu Evrope, gospodarska rast je enaka, stopnja inflacije pa je v Britaniji višja. To pomeni, da bi lahko britanska centralna banka dvignila obrestne mere hitreje kot Evropska centralna banka. To je bilo potrjeno v uradnih guvernerjev obeh bank. Mark Carney, osrednji bankir Združenega kraljestva, je v preteklem letu že dvakrat dvignil svoje referenčne obrestne mere in meni, da bi bilo primerno še enkrat zvišati obrestno mero, medtem ko ECB trenutno ne razmišlja o zvišanju obrestnih mer . To pomeni, da je posedovanje britanskih državnih obveznic in prihrankov v tej državi trenutno stroškovno učinkovitejše kot v preostali Evropi. Ta razlika v prihodnjih letih bi se lahko povečala v korist Britanije, kar bo povzročilo prelivanje kapitala v funte.

Špekulanti bodo najprej morali porabiti nekaj milijard dolarjev in evrov v funt, da bi stanje finančnega trga ponovno vzpostavili v nevtralni položaj in nato verjetno porabili naslednjih nekaj milijard funtov v funtu, da bodo imeli koristi od pričakovane nadaljnje krepitve te valute. Te dejavnosti bodo prispevale h krepitvi funta. Torej, če se politiki končno dogovorijo o Brexitu, je realno pričakovati, da se bo krepitev funta v primerjavi z evrom okrepila za 5-10% v naslednjih dveh do treh letih.

Za Admiral Markets

Josip Kokanović, mag. Econ.


Analitik
Opomba: Navedene napovedi so edino avtorjevo mnenje in niso investicijsko svetovanje. Vsaka odločitev o nakupu ali prodaji določenih finančnih instrumentov mora biti samo vaša in uporabiti analizo Admiral Market samo za informacije in izobraževanje na finančnih trgih.


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 84% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.