Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

Ali bo EUR izgubljal vrednost ob nezanesljivi zmagi Angele Merkel?

September 25, 2017 15:48

V nedelja 24.09.2017 so se odvijale državni parlamentarni volitve v Nemčiji. Kot je bilo pričakovano, je CDU/CSU - koalicija dosedanje kancelarke Angele Merkel osvojila največ glasov, toda gre za pirovo zmago. Koalicija je namreč na današnjih volitvah osvojila kar 63 mesta manje v parlamentu, kot prejšnjič. Večino izgubljenih mest vodilnih strank je prevzela radikalna desna stranka Afd, ki nasprotuje množičnemu priseljevanju in celo koketira z nacizmom.


Takoj po odprtju Forex trga v nedeljo, se je ponoči iz nedeljo na ponedeljek se je evro v primerjavi z ameriškim dolarjem trgovalo po približno 0,5% nižjem tečaju kot v petek. V trenutku pisanja analize je tečaj EURUSD, na platformah Admiral Marketsa znašal, 1.1900, kar je še vedno 13,5% nad ravnijo od začetka leta.


Razlog nočnega padca tečaja je zaskrbljen zaradi politične nestabilnosti v največjem evropskem gospodarstvu. Merklova bo verjetno morala oblikovati koalicijo z nekaj manjšimi strankami, da bi ostala na oblasti, kar pomeni, da bo treba upoštevati tudi želje manjših strank, ki morda ne bodo v skladu z njenimi načrti vodenja države, pa tudi celotne Evropske unije. Z vstopom v parlament, je radikalna desnica dobila veter v hrbet. Od zdaj bo še bolj vidna in prisotna v javnem življenju, dobila pa bo tudi pomembna finančna sredstva, ki ji po zakonu pripadajo, kar se bo lahko izkoristilo za dolgoročna razmišljanja.


Sedaj sledi politična trgovina, kjer bodo potencialni partnerji poskušali dobiti čim več. Pregovori o sestavi parlamentarne večine bi lahko potekali nekaj tednov, vsak zastoj pa bo podrobno spremljan s strani medijev. Na podlagi tega analitiki Admiral Marketsa menijo, da bi v naslednjem tednu ali dveh lahko prišlo do dodatnega padca tečaja evra za nekaj odstotkov.
Poleg nemških volitev pa je še nekaj dogodkov, ki bi lahko vplivali na gibanje tečaja v teh tednih. V nedelju se bo odvijal referendum o samostojnosti Katalonije, ki bi lahko destabiliziral Španijo in s tem tudi skupno evropsko valuto.


V četrtek se objavi podatek o rasti ameriškega BDP, ki bi lahko tudi vplival na tečaj EUR / USD. Pričakuje se, da se je ameriški BDP v drugem četrtletju povečal za 3,1% glede na prejšnje četrtletje. Če se izkaže, da je bil rast večja, bi lahko bil dolar močnejši glede na evropsko valuto.
Vsi navedeni dogodki bi lahko povzročili padec tečaja evra za nekaj odstotkov, potem pa se lahko ponovno pričakuje rast. Evropska centralna banka bo oktobra predstavila načrt za začetek zniževanja monetarne politike, kar bo prvo zatezanje po letu 2011. To bi lahko v letu 2018 prineslo krepitev euru, glede na večino ostalih najbolj popularnih valut.


Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitik

Opozorilo: Zgoraj navedene analize so izključno mnenje avtorja in niso investicijski nasveti, ampak so namenjeno informiranju in izobraževanju na finančnih trgih. Vsaka odločitev o nakupu ali prodaji posamezne valute, mora biti tako izključno vaša.

Napomena: Gore navedene prognoze su isključivo mišljenje autora i nisu investicijski savjet. Svaka odluka o kupnji ili prodaji pojedinih financijskih instrumenata mora biti isključivo Vaša, a analize Admiral Marketsa iskoristite samo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima.


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.