Admiral Markets skupina je sestavljena iz naslednjih podjetij:

Admiral Markets UK Ltd

Regulirani smo s strani UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Vzvod vse do:
    1:30 za maloprodajne vlagatelje,
    1:500 za profesionalne vlagatelje
  • FSCS varstvo
  • Politika zaščite pred negativnim stanjem
NADALJUJTE
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.
Izberete enega izmed regulatorjev in prikazale se vam bodo ustrezne informacije na spletni strani. Če želite prikazati informacije za različne regulatorje, izberite.

Ali bo cena nafte padla vse do 20$ za sodček? 2015.12.21

December 21, 2015 14:18

Cena BRENT nafte je v ponedeljek zjutraj padla na najnižjo raven v zadnjih 11 letih in se v trenutka pisanja analize nahaja na trgovalni postaji Admiral Markets 36,30$ za sodček.

Razloge za strmoglavljene cene iz 115$ na sedanje vrednosti v samo letu in pol je radikalna sprememba v politiki Savdske Arabije, ki ne želi več zadrževati cene na najvišjih možnih ravneh ampak si sedaj želi povečati ali vsaj zadržati svoj delež v globalni proizvodnji nafte in na ta način zadržati vpliv na ceno črnega zlata.

Visoka cena nafte v preteklih letih je povzročila začetke velikih projektov v naftni industriji po vsem svetu. Proizvodnja v Rusiji je letošnje leto rekordna, v ZDA pa je blizu rekordnih nivojev, kljub hitrem padcu cene. Savdska Arabija z rušenjem cene želi doseči, da se proizvodnja v ostalih državah ne bo izplačala oz. ne bo rentabilna in bodo posledično primorane odpovedati nove projekte ali obstoječe zaustaviti.

Kljub takšnim poskusom, pa je naftna infustrija v drugih državah močnejša, kot se je to predvidevalo. Namestnik ruskega ministra za energetiko je namreč izjavil, da bodo naftne družbe začele zmanjševati proizvodnjo šele ko bo cena 0$ in s tem na neposreden način sporočil, da Rusija ne načrtuje zmanjšanja proizvodnje. Tudi proizvodnja v ZDA je odpornejša, kot se je predvidevalo. Kljub očitnemu padcu števila aktivnih vrtin v zadnjem letu, se iz ostalih črpa skoraj ista količina kot pred časom ko je bila cena preko 100$ za sodček.

Prav na podlagi nepopustljivosti pomembnih akterjev proizvajalcev nafte je, Goldman Sachs – ena izmed največjih ameriških bank, podala svojo oceno da bi lahko cena nafte padla vse do 20$ za sodček preden se bo trend obrnil, saj je to cena pri kateri, ne samo da se ne izplača vlagati v nove projekte, ampak je to tudi cena, ki v veliki meri aktivnim črpališčem predstavlja ustvarjanje čiste izgube in bi posledično bili prisiljeni ustaviti proizvodnjo.

Analitiki Admiral Marketsa, menijo da ni realno pričakovati takšnega padca cene, ter da je dno sedaj verjetno že zelo blizu. Ob vseh velikih sprembah cen, se namreč na trgih hitro pojavijo tudi neralne napovedi, katere se pogosto nikoli ne uresničijo. Na začetku finančne krizu, ko je cena nafte v nekem trenutku dosegla 147$ za sodček, so mnogi zelo izkušeni analitiki ter finančne institucije podajale napovedi za nadaljevanje cene praktično v neskončnost. Prav Goldman Sach je leta 2008. predvideval, da je samo vprašanje časa kdaj bo nafta dosegla ceno 200$ za sodček.

Padec za nekaj odstotkov je seveda vedno možen, treba pa je upoštevati da bo proizvodnja skoraj zagotovo začela padat, če se bo cena zadržala na sedanjih ravneh, medtem ko se bo z vsakim novim padcem cene povpraševanje s strani porabnikov povečevalo. Špekulanti na finančnih tržiščih že sedaj zadržujejo rekordne količine pogodb, kar pomeni da zmanjkuje tistih, ki bi lahko s špekulacijami še dodatno zrušili ceno. Kmalu pa se bodo morale te prodajne pozicije zapirati, kar bo prineslo do rasti cene v bodoče.

Moramo pa tudi upoštevati, da je globalna proizvodnja samo 2% večja od skupne porabe, kar se lahko hitro spremeni zaradi političnih odločitev, vojnih aktivnosti, terorističnih napadov, nesreč…kar bi lahko pomenilo pomankanje in posledično naglo rast.

Na podalgi vseh omenjenih dejstev je najrealnejši scenarij vračanje cene nafte na 80$ za sodček do leta 2020, kar je tudi uradna napoved Mednarodne energetske agencije (IEA).

Brezplačno online predavanje

Vsi tisti, ki si želite izvedeti več o dogajanju na tržiščih in bodočih pričakovanjih na najlikvidnejših finančnih trgih, vas Admiral Markets vabi na brezplačno online predavenje, ki se odvija vsak ponedeljek ob 17:00 uri. Prijavite se lahko TUKAJ.


Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitik


Opozorilo o tveganju

CFDji so kompleksnih instrumentov in prinašajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi uporabe vzvoda. 83% maloprodajnih investitorjev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji tem ponudniku. Morate dobro razmisliti ali razumete, kako delujejo CFDji in ali si lahko privoščite, da prevzamejo tako veliko tveganje za izgubo svojega denarja.